Jeugdhuizen: 'Kleine ramp voor kleinschalige concertorganisatoren'

De geluidsnormen voor muziek die Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) wil doorvoeren, zijn een kleine ramp voor kleinschalige concertorganisatoren. Dat zegt de federatie van jeugdhuizen en jongerencentra, Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen, woensdag in een reactie. Volgens de jeugdhuizen zijn de maatregelen te ingewikkeld en te duur voor de jeugdhuizen.

lej

De nieuwe geluidsnormen zijn ten eerste veel te ingewikkeld, zeggen de jeugdhuizen. Die vrezen dat kleinschalige initiatieven die draaien op vrijwilligers zich zullen verliezen in het kluwen aan categorieën, voorwaarden, normen en verplichtingen.

Een tweede probleem voor de jeugdhuizen is dat de maatregelen die Schauvliege voorstelt voor jeugdhuizen onbetaalbaar zijn. 'Alleen al het feit dat men een continue meting en registratie van geluid moet voorzien, is financieel onhaalbaar.'

Ten derde zorgt deze wetgeving voor bijkomende administratieve lasten, luidt het. 'Ziet u een vrijwilligersorganisatie een 'geluidsplan' opstellen?'

'Het huidige voorstel is de doodsteek voor kleinschalige concertwerkingen. Muziekliefhebbers zullen aangewezen zijn op de grote concertorganisatoren die nooit de intimiteit, gezelligheid en het experimentele karakter van kleine concerten kunnen evenaren', besluit de mededeling.

De jeugdhuizen vragen de minister dan ook om 'te luisteren naar de bezorgdheden van kleine concertorganisatoren en, vooral, inspiratie op te doen bij de creatieve concepten die deze initiatieven zelf ontwikkelen'.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen