Drie doden bij protest tegen Egyptische regering

In de Egyptische hoofstad Kairo zijn dinsdag twee betogers en een politieman om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond bij rellen tijdens een betoging tegen de regering.

In heel Egypte werd vandaag betoogd tegen ’marteling, armoede, corruptie en werkloosheid’. De protesten zijn een uitloper van de protesten in Tunesië.

Net als in Tunesië is voor de Egyptenaren president Hosni Mubarak de kop van jut. De manifestanten riepen slogans als ’Lang leve een vrij Tunesië’ en ’Weg met Hosni Mubarak’.

Het was de grootste demonstratie tegen de regering van president Mubarak in jaren. Via Twitter en Facebook was massaal opgeroepen tot de betoging. Amnesty International riep de Egyptische overheid vooraf op om geen buitensporig geweld te gebruiken.

Dinsdagmiddag hielden de ordetroepen zich in eerste instantie afzijdig. Maar toen een groep Egyptenaren een politiekordon wilde doorbreken om zich aan te sluiten bij de betoging aan de andere zijde van de Nijl zette de politie het waterkanon en traangas in om de betogers uiteen te drijven.

De twee betogers werden gedood tijdens demonstraties in Suez. Een had problemen met de luchtwegen en overleed als gevolg van het inademen van traangas. De ander werd dodelijk getroffen door een steen. Ook de politieman die in de hoofdstad Caïro omkwam kreeg een steen tegen het hoofd. Tientallen betogers raakten gewond. Enkele honderden betogers werden opgepakt.

Net als Tunesië kampt Egypte met een hoge werkloosheid. Bijna de helft van de tachtig miljoen inwoners van Egypte leeft onder of net boven de armoedegrens van twee dollar per dag.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees