Opgepast met worst

© reuters

De kwaliteit van verse worsten blijft onaanvaardbaar. Dat zegt Test-Aankoop in zijn ‘Voedingsbalans 2010’, een jaaroverzicht van de kwaliteit van de voedingswaren in ons land.

wdp

Test-Aankoop opent zijn jaaroverzicht met het opmerkelijke aantal ingrepen door het federale Voedselagentschap. Dat haalde vorig jaar 25 voedingswaren uit de rekken, vaak worsten of hamburgers.

‘De door ons geteste worsten werden in meer dan de helft van de gevallen te warm bewaard bij de supermarkt of de beenhouwer’, zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop. Bovendien bevatten 13 van de 33 gemengde worsten die werden getest geen runds- of kalfsvlees. In liefst tien geteste worsten werd de Listeriabacterie aangetroffen en bovendien bevat meer dan de helft van de stalen te veel zout. De consumentenorganisatie eist strengere controles door het voedselagentschap en afschrikwekkender sancties.

Andere sectoren boekten in 2010 dan weer aanzienlijke vooruitgang. Acht jaar geleden werd bijvoorbeeld in 65 procent van de geteste honingstalen antibiotica aangetroffen. In 2010 was dat gedaald tot minder dan 10 procent.

Ook de frituren, die twintig jaar geleden nog ernstig door de mand vielen, lijken te hebben geleerd uit de kritiek. In 1987 bakte meer dan 80 procent zijn frieten in vet van slechte kwaliteit. In 2010 was dat maar 2 procent meer, al blijft er een probleem met het gehalte verzadigde vetzuren.

Wat kan er nog beter?

  • Kleurstoffen: er zijn er veel te veel (een 50-tal op 300 toegelaten additieven) en ze worden in te veel producten gebruikt, zegt Test-Aankoop: niet enkel in snoep of limonades, maar ook in vlees- en visbereidingen, gouda, yoghurt of mayonaise, veelal om de afwezigheid van kwaliteitsvolle ingrediënten te maskeren (fruit in yoghurt, eieren in mayonaise). Ook aroma's worden veel te vaak gebruikt als 'camouflagemiddel'.
  • Te veel suiker: is een probleem bij sinaasappelsappen, en en zelfs producten die op de verpakking “zonder toegevoegde suikers” vermelden.
  • Te veel zout: in blikjes tonijn, jonge gouda en bereide pizza.
  • De etiketten geven vaak te weinig informatie.
  • Sommige producten zijn veel te duur voor wat ze zijn, vindt Test-Aankoop. Dat is het geval voor klaargemaakte groentenzakjes, maar ook voor light goudakaas en voor Zeeuwse jumbo-mosselen. Je kan beter de goedkopere super-mosselen kopen, waar evenveel vlees in zit.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer