REACTIES. 'Speciale vrouw met heel groot talent'

Verschillende politici hebben hun medeleven meegedeeld na het overlijden van Marie-Rose Morel.

"Op 8 januari zijn we getrouwd. Op 8 februari is Roos overleden. Ons huwelijk heeft slechts één maand mogen duren, maar elk uur ervan loonde de moeite, voor haar en voor mij. Ik heb intens van Roos gehouden en haar naar best vermogen bijgestaan. Maar het was helaas een ongelijke strijd die we hebben gevochten." Dat zei Frank Vanhecke gisteravond, kort na het overlijden van zijn echtgenote tegen Het Laatste Nieuws.

Vlaams Belangvoorzitter Bruno Valkeniers vindt het overlijden van Marie-Rose Morel dramatisch. Hij zegt dinsdag nog vernomen te hebben dat het niet goed met haar ging. Hij betuigt zijn innige en christelijke deelneming aan haar kinderen en haar man Frank Vanhecke. 'Alle meningsverschillen zinken in het niets bij dit drama', luidt zijn reactie.

Filip Dewinter reageerde gisteravond vanuit de Verenigde Staten, waar hij op het punt stond een vliegtuig naar België te nemen, geschokt op nieuws van het overlijden van Morel. Hij had de indruk dat het iets beter ging met haar.

Dewinter, die Marie-Rose Morel destijds naar het Vlaams Belang haalde, omschrijft haar als 'een speciale vrouw met een heel groot talent'. 'Ze betekende een meerwaarde voor de partij, maar jammer genoeg is het fout gelopen tussen ons wegens de botsende karakters. Het was een vrouw met een groot talent, waarvan je wist wat je aan haar had', aldus nog Dewinter. Hij vindt haar dood tragisch, vooral gezien haar leeftijd, en betuigt zijn medeleven aan haar kinderen en familie.

Dat hun wegen gescheiden zijn, betreurt hij. 'Ik had de jongste maanden geen contact meer met haar. Het leek me beter om haar in deze moeilijke periode niet lastig te vallen met het verleden. Ik betreur wel dat we er niet in geslaagd zijn om die ruzie die er geweest is bij te leggen, en in goede verstandhouding van elkaar afscheid te kunnen nemen. Deze omstandigheden zijn dramatisch en overstijgen alle politiek gebekvecht en alle interne twisten uit het verleden', aldus Dewinter.

N-VA-voorzitter Bart De Wever, die Marie-Rose Morel destijds overhaalde om in de politiek te stappen, noemt haar 'een heel bijzondere vrouw met enorm veel kwaliteiten'. 'Toen we student waren, zijn we met elkaar bevriend geworden. Op politiek vlak zijn onze wegen nadien uit elkaar gegaan, maar op menselijk vlak hebben we gelukkig nog de tijd gevonden om verzoening te vinden', zegt De Wever in een reactie.

Zijn medeleven gaat uit naar de mensen die Marie-Rose lief hebben, 'in het bijzonder naar haar man Frank Vanhecke en haar twee kindjes'. 'Ik wens hen alle sterkte toe.'

Twitter

Ook via Twitter hebben sommigen gereageerd.

Siegfried Bracke (N-VA) 'brengt treurig hulde aan Marie-Rose Morel, bewaart de herinnering aan een vrouw met én karakter én een mening én stijl. Deelneming aan haar familie'.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo twitterde dinsdagavond ook: ' Morel overleden. Moedige jonge moeder en vrouw. Veel sterkte aan familie en vrienden'. Woensdagochtend reageert hij iets uitgebreider. 

'We verschilden politiek fundamenteel van mening, maar op momenten zoals deze moet je die politieke verschillen aan de kant schuiven. Heel Vlaanderen was via haar columns getuige hoe ze tot het eind moedig tegen kanker bleef vechten, hoe ze vooral een positieve mama wilde zijn voor haar zoontjes', aldus De Croo.

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) schreef omstreeks middernacht: 'Stilte. Het is een stilmakend menselijk drama als dit iemand op die leeftijd treft. Niets van wat gezegd kan worden heeft belang genoeg.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees