Ook Sarkozy noemt multiculturalisme 'mislukt'

Ook Sarkozy noemt multiculturalisme 'mislukt'

Foto: afp/belga

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft het multiculturalisme in Europa donderdag "een mislukking" genoemd. Eerder lieten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron zich al in gelijkaardige zin uit.

"We zijn te veel bezig geweest met de identiteit van de persoon die aankwam en te weinig met de identiteit van het land dat die persoon ontving", zei de Franse president tijdens een televisie-uitzending.

"We willen geen samenleving waar verschillende gemeenschappen naast elkaar bestaan. Wie naar Frankrijk komt, aanvaardt te versmelten in een enkele gemeenschap, de nationale gemeenschap. Als je dat niet aanvaardt, dan moet je niet naar Frankrijk komen", aldus Sarkozy.

De Duitse bondskanselier Merkel zei midden oktober dat de multiculturele samenleving in Duitsland is mislukt. Het credo Multikulti (multicultureel) - "We leven nu naast elkaar en we zijn er blij om" - is helemaal mislukt, luidde het.

De Britse premier Cameron zei begin februari dat de doctrine van de multiculturele samenleving, "die verschillende culturen aanmoedigt om naast elkaar te leven", gefaald heeft.
 

Corrigeer

NIEUWS