Langeveld wint Omloop Het Nieuwsblad in millimetersprint tegen Flecha

Sebastian Langeveld Foto: BELGA

De Nederlander Sebastian Langeveld heeft in de natte straten van Gent een razendspannende Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. De renner van Rabobank haalde het in een beklijvende millimetersprint van Juan Antonio Flecha, de winnaar van vorig jaar. Mathew Hayman won de sprint voor de derde plaats van Yoann Offredo. De Italiaan Paolini vervolledigt de top vijf. De Belgen toonden zich in het begin van de wedstrijd, maar speelden geen rol van betekenis in de eindfase. Jurgen Roelandts werd uiteindelijk de beste Belg op de negende plaats.

Omstreeks 11u35 werd op het Gentse Sint-Pietersplein onder een grijze hemel het startschot gegegeven voor de 66e editie van de Omloop Het Nieuwsblad. De renners hadden vooraf gedreigd met een staking omdat de oortjes verboden werden door de UCI, maar uiteindelijk schikte het peloton zich in de nieuwe regeling van de wielerunie.

Zeven vroege vluchters
Ondanks het slechte weer werd er vanaf de start meteen vol doorgekoerst. Delfosse, Caethoven, Van Vooren, Schmitz, Saramotins, Ladagnous, van Zandbeek en Sébastien Chavanel - broer van Sylvain - vormden de traditionele vroege vlucht. Het zevental fietste een maximale voorsprong van meer dan acht minuten bij elkaar, maar vanaf de eerste van drie passages over de Haaghoek zette het peloton de achtervolging in. 

Boonen test op de Taaienberg
Op de Eikenmolen en de Kruisberg hielden de favorieten zich nog koest, maar op de Taaienberg achtte Tom Boonen zijn moment gekomen om de concurrentie al eens even op de proef te stellen.  De kopman van Quick Step voerde een eerste schifting door, maar meer dan een kleine test was het niet. Stijn Devolder liet zich achteraan echter wel verrassen, verzeilde in een achtervolgend groepje en vond nooit nog de aansluiting met de kop van de koers. Ondertussen werden de vluchters door de tempoversnelling een voor een opgeraapt.

Langeveld demarreert na de Eikenberg
Vlak na de Eikenberg, op 50 kilometer van de finish, verraste Sebastian Langeveld een uitgedunde kopgroep met een splijtende demarrage. De Nederlander van Rabobank, altijd sterk in het openingsweekend, nam meteen een halve minuut voorsprong op de grote kanonnen en bouwde die marge op de Wolvenberg en de kasseien steeds verder uit.

Terwijl Boonen, Gilbert en de andere tenoren elkaar beloerden op de flanken van de Leberg besloot Flecha om te proberen de verontrustend groot geworden voorsprong van Langeveld dicht te rijden. De Spaanse winnaar van vorig jaar kreeg onder andere Boom, Paolini, Quinziato en Roelandts mee in zijn zog.

IJzersterke Flecha
Bovenop de Molenberg was de voorsprong van een ijzersterke Langeveld gegroeid tot meer dan een minuut, maar in de achtergrond ging Flecha ondertussen als een bezetene tekeer. De indrukwekkende Spanjaard liet Roelandts en co op de kasseien van de Paddestraat gewoon ter plaatse en reed de kloof van een minuut op tien kilometer in één ruk dicht. Op het moment dat de machine van Flecha even leek te stokken, besloot Langeveld echter ook in te houden en te wachten op de winnaar van vorig jaar. In de achtergrond hadden Boonen, Hushovd, Gilbert en de andere favorieten de boodschap begrepen en hielden de benen stil.

Op vijf kilometer van de finish probeerde Flecha de Nederlander te verrassen met een linke demarrage maar de Rabo-renner liet zich niet vloeren en haalde alles uit de kast om in het wiel van de Spanjaard te blijven. In een beklijvende sprint met twee in de natte straten van Gent haalde Langeveld het in een beklijvende millimetersprint. Voor de zesentwintigjarige renner van Rabobank is het de mooiste overwinning uit zijn carrière. De Belgen krijgen zondag een herkansing in Kuurne - Brussel - Kuurne.


Herbeleef de wedstrijd hier fase per fase.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.