Braziliaanse voetbalbond en twee ex-scheidsrechters veroordeeld in omkoopaffaire

De Braziliaanse Voetbalbond (CBF), twee oud-scheidsrechters en een zakenman zijn door een Braziliaanse rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een schandaal rond omgekochte competitiewedstrijden in 2005. Ze moeten samen een boete van in totaal 78,5 miljoen euro (180 miljoen reais) betalen.

De CBF, ex-scheidsrechter Edilson Pereira de Carvalho en zakenman Nagib Fayad werden schuldig bevonden aan het berokkenen van 'morele schade aan de supporters', omdat ze elf wedstrijden beïnvloed hadden. Ze krijgen een boete van 69,7 miljoen euro, zo verduidelijkte maandag het Hof van justitie van de staat Sao Paulo.

Samen met een andere ex-scheidsrechter, Paulo Jose Danelon, zijn ze daarnaast veroordeeld tot een boete van 8,8 miljoen euro wegens het toebrengen van morele schade op een collectief niveau.

Carvalho had bekend dat hij van een groep zakenlui uit Sao Paulo tussen 4.350 en 6.500 euro per wedstrijd had ontvangen om de resultaten te sturen in het voordeel van gokwebsites.
De voetbalbond 'verzaakte aan haar verplichting om te zorgen voor regels die het goede verloop van het kampioenschap garanderen, zo oordeelde rechter Jose Paulo Camargo Magano. De CBF zou beroep aantekenen tegen de uitspraak.

Edilson Pereira de Carvalho en Jose Paulo Camargo Magano werden na het losbarsten van het schandaal geschorst en de bond annuleerde de uitslag van elf wedstrijden, waardoor de titel uiteindelijk naar de Corinthians ging.
 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.