Giro 2011 met Cavendish en Contador

Iets meer dan twee maanden voor de start is de Giro d'Italia 2011 dinsdag in Londen voorgesteld. De Britse spurtbom Mark Cavendish, die dit jaar ook aan de Tour en de Vuelta wil deelnemen, moet één van de protagonisten van de 94ste editie worden. Voor eindwinst is Alberto Contador de topfavoriet. De Spaanse drievoudige Tourwinnaar bevestigde dinsdag aan de Gazetta dello Sport dat de Giro zijn eerste grote doel van het seizoen wordt.

De Giro staat dit jaar in het teken van de 150ste verjaardag van de Italiaanse eenmaking en blijft, behalve een stukje Oostenrijk, binnen de grenzen van de Laars. Ook Sicilië wordt aangedaan, met een ritaankomst op de Etna. De etappe naar de Monte Zoncolan moet een ander hoogtepunt worden.

Behalve de berggeiten zullen ook de tijdritspecialisten zich kunnen uitleven: op 7 mei trapt de Giro af met een race tegen de klok tussen Venaria Reale en Turijn (21,5 km), de zestiende rit is een klimtijdrit naar Nevegal over 12,7 km. Op 29 mei volgt in Milaan de apotheose met een slottijdrit over 32,8 km door het stadscentrum.

'Hopelijk beslissing in laatste meters'

'We hebben een lastige en heel spectaculaire ronde uitgetekend. Zoals elke organisator hoop ik dat de beslissing pas valt in de laatste meter van de laatste etappe', aldus koersdirecteur Angelo Zomegnan bij de speciale presentatie in de Londense Bar Italia.
Kanshebbers op de eindzege zijn de Italianen Vincenzo Nibali, winnaar van de laatste Vuelta en vorig jaar derde in de ronde van zijn land, en Michele Scarponi (vierde in de Giro van 2010). Maar de te kloppen man wordt de recent van doping vrijgesproken Alberto Contador. 'Als hij voor de start niet opnieuw geschorst wordt, rijdt hij zeker', verzekerde Zomegnan.

Cavendish: 'Ga voor roze trui'

Mark Cavendish was in 2009 de eerste Brit ooit die de roze leiderstrui pakte en hoopt dat dit jaar nog eens over te doen. 'Misschien pak ik het roze in de tijdrit in Turijn en kan ik de trui enkele dagen verdedigen', hoopt de Manx Express. In de eerste week ziet hij alvast vier kansen op ritwinst.

 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.