Food

Dubbeltest frituurpannen zonder olie

De frieten, niet het vet

De frieten, niet het vet

Foto: Philips, Seb

Frieten zijn lekker maar vanwege het hoge vetbad niet goed voor de lijn en de cholesterol. 'Wij bakken ze zonder olie, of toch bijna,en ze zijn even smakelijk', luidt de boodschap van de Seb Actifry en de Philips Airfryer. Of ze het met die bewering niet te bruin bakken? Onze dubbeltest wijst het uit.

Seb Actifry Family
Design: Het toestel oogt vrij opvallend, minder klassiek, door de lage, horizontale opbouw met een groot transparant deksel en een fors bedieningspaneel met lcd-timer. Op het aanrecht of in de kast eist het behoorlijk wat plaats op.

Concept: De voedingswaren gaan, zonder of met een minieme hoeveelheid olie, in een uitneembare pan en worden volautomatisch bereid met hete luchtcirculatie. Een traag ronddraaiende pendelarm husselt de inhoud door elkaar.

Bediening:
Drukknoppen alom. Om het deksel te openen, om de hendel van de pan omhoog te klikken, om het toestel aan te zetten en de timer in te stellen.

Comfort: Het toestel is gemakkelijk schoon te maken: deksel, arm en kuip mogen in de vaatwas. Het maakt redelijk wat lawaai, maar minder dan een afzuigkap. De geurhinder is heel wat minder dan bij het klassieke frituren, maar je blijft ruiken dat er frietjes gebakken zijn. Met een inhoud tot 1,5 kg frieten kan het toestel normale gezinshoeveelheden aan. De baktijden zijn behoorlijk lang – 32 min. voor 750 g verse frieten bijvoorbeeld.

Prestaties:
Diepgevroren
De dikke Frit'Kot diepvriesfrieten hoeven geen extra olie –die zit er al aan van het voorbakken– belanden mooi egaal gekleurd, tussen goud en lichtbruin, op ons bord. Het kruim binnenin is mooi zacht maar het korstje maar matig krokant. Na het serveren worden ze ook snel taaier. Zo warm mogelijk opeten is de boodschap. Ons assortimentje Aziatische aperitiefhapjes in deegjasje komt lekker heet, mooi gebruind en voldoende krokant uit de pan.

Vers
De verse, handgesneden frieten hebben 1/3 eetlepel olie. Ze verschijnen niet erg gelijkmatig van kleur op het bord maar smaken beter dan ze eruitzien. Goed doorbakken, kruimig en aanvaardbaar krokant. We missen wel de onnavolgbare smaaktouch van vet.
De verse lenterolletjes zijn goed warm maar hun kleurtje kon wat gezonder. Het deegjasje toont zich wat aan de taaie kant.De huisgemaakte zalmkroketjes komen er erg smakelijk uit, maar de ronddraaiende pendelarm heeft er wel eentje flink uit model gehaald.
Prijs: 259,99 euro


Philips Airfryer
Design:
De hoge, afgeplatte eivorm, die verder borduurt op de klassieke ronde frituurketel, oogt stijlvol en modern retro.

Concept: In de buik van het toestel zit een houder met een draadmandje waarin de voedingswaren, al dan niet met wat olie ingewreven, gedeponeerd worden en waar hete lucht wordt doorheen gejaagd. De temperatuur is instelbaar tussen 120 en 200°C.

Bediening: Er is gekozen voor draaiknoppen voor de temperatuurregeling en de timer. Het frituurmandje kan met een druk op een vergrendelknop uit de houder worden genomen die gewoon in het toestel schuift.

Comfort: Het mandje en de houder mogen in de vaatwas. Als er olie bij moet, moet je de ingrediënten wel zelf door elkaar husselen –de Seb heeft daarvoor een pendelarm– en halverwege de bereiding het mandje opschudden. Ook dit toestel doet zijn werk niet op de meest stille manier en slaagt er niet in om de bakgeur volledig te bannen. Je kan er niet meer dan 800 g frieten in bereiden en dat is te krap voor een gezin van 4. De baktijden –18-20 minuten voor 800 g verse frieten bijvoorbeeld– zijn wel beduidend korter dan die van de Seb.

Prestaties:

Diepgevroren
De voorgebakken –dus geen extra olie nodig– Frit'Kotfrieten komen gelijkmatig bruin uit het mandje. Binnenin proeven we kruimige puree. Het korstje scoort net iets beter dan dat van de Seb op de krokantschaal, zonder echt te kunnen overtuigen.
Het Aziatische assortiment knabbels presteert ook hier beter in het onderdeel knisperigheid en proeft even lekker als uit de klassieke frituurpan.

Vers
Onze portie handgesneden frieten heeft 1/2 eetlepel olie nodig. Een egaal bruin kleurtje hebben ze echter niet het palet gaat van donkerbruin tot goudgeel. De smaak kan gelukkig redelijk bekoren. We proeven goed kruim, alleen mist ook hier het jasje een dosis knapperigheid, en het ultieme vetaccentje natuurlijk. De nems korsten mooi bruin en hebben een mooie krokante beet. De zalmkroketjes blijken een bescheiden topper, met een smeuïge vulling onder een mooi bruin, krakend korstje.
Prijs: 199,99 euro

Zo deden wij de test
De pannen werden ons uitgeleend door de fabrikanten. Wij volgden strikt de gebruiksaanwijzing en hielden ons aan de opgegeven baktijden.
Voor de frietentest bakten wij, in beide toestellen tegelijk, eerst 500 g diepvriesfrieten van het type Frit'Kot van Iglo en vervolgens 500 g met de hand gesneden, verse aardappelen van een bloemige, voor frieten geschikte variëteit.

Voor de snackproef bereidden wij telkens een gelijke hoeveelheid diepgevroren kleine Aziatische hapjes, een portie nems (Vietnamese loempiaatjes) uit de verstoog van de supermarkt en een simpel huisgemaakt kroketje van zalm uit blik met verse kruiden, ei en paneermeel waaraan wat olie werd toegevoegd voor een betere binding.


Het verdict
Laat ons duidelijk wezen. Vet geeft smaak en een krokante beet aan frieten. Als je het bijna helemaal weglaat, heeft dat onvermijdelijk invloed op het smaakresultaat. Frietjes uit deze 'gezonde' frituurpannen kunnen dus niet op tegen de superieure smaak van verse, handgesneden aardappelstaafjes die zich hebben mogen wentelen in een heet bruisend oliebad.

Toch werden we al bij al redelijk aangenaam verrast. Op de lekkerschaal zouden we ze tussen de ovenfrieten en het echte spul in plaatsen. Wat we het meest misten, was het echt krokante, knapperige karakter. Beide toestellen zijn aan elkaar gewaagd, al helde bij ons gezinsproefpanel de balans lichtjes over in het voordeel van de Philips Airfryer. Die vergt wel wat meer werk omdat je de waren eventueel moet inoliën en het mandje opschudden. Met zijn pan waarin je meer en gevariëerdere gerechten kan bereiden, toont de Seb zich veelzijdiger.
De toestellen zijn een goed alternatief voor wie vaak en veel frieten en snacks eet of speciaal op zijn gezondheid moet letten. Maar geef ons toch maar liever af en toe 'een kleintje' met the real thing.
 

Corrigeer