Veertig dagen zonder vlees

Veertig dagen zonder vlees

Foto: rr

Morgen op Aswoensdag, de dag na carnaval, begint de vastenperiode van veertig dagen tot Pasen. Niet geheel toevallig start dan ook de originele campagne: ‘Dagen zonder vlees. Ik wil vegetarisch vasten. Met u. En met u.’

Het initiatief komt van de 22-jarige fotografiestudente Alexia Leysen, dochter van VBO-voorzitter Thomas Leysen. Twee jaar geleden begon ze zelf met ‘vegetarisch vasten’. ‘Ik wou mijn familie en vrienden laten meedoen. En hoe meer mensen meedoen, hoe beter voor het milieu. Bovendien is het gemakkelijker om samen de inspanning te leveren’, aldus Leysen. Zo ontstond het idee om op Facebook een groep op te richten. ‘De actie kent nu al een succes’, zegt ze. ‘De boodschap heeft al veel mensen bereikt’.

Later volgde een uitgebouwde website met veel informatie. De Facebookgroep telt in korte tijd al meer dan negenduizend leden. Leysen wil zoveel mogelijk mensen stimuleren om minder vlees te eten. Ze wil in de eerste plaats mensen bewust maken van de overmatige vleesconsumptie. 'Kalfje Willy uit het Eén-progralmma Basta heeft er toe bijgedragen dat de vleesconsumptie in Vlaanderen stof tot discussie is geworden', aldus de initiatiefneemster. 'Als enkele duizenden vleeseters nu hun best doen om minder vlees te eten, kan dit hopelijk op langere termijn effect hebben.' Zelf is Leysen een matige vleeseter en probeert ze om ecologische redenen bewust met eten om te gaan.

'Ik doe mee'

Op de website kunnen vleeseters via de ‘Ik doe mee’-knop de uitdaging aangaan om veertig dagen minder of geen vlees of vis te eten. Nu zijn er al zo'n tweeduizend inschrijvingen, waaronder verschillende bekende Vlamingen zoals Lieven Scheire, Jonas Geirnaert, Sabine Hagedoren, Michaël Pas, Geena Lisa, Eva De Roovere, Marijke Pinoy en Lotte Heijtenis. 

De actie, die op 23 april afloopt, valt samen met de christelijke vastenperiode. 'Maar de actie staat los van religie. Deze periode dient enkel als duidelijk kader', klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees