Interieur

Tien originele tips voor de grote lenteschoonmaak

Tien originele tips voor de grote lenteschoonmaak

Foto: Shutterstock

Je hebt geen dure kuisproducten nodig om je huis op te frissen. Mark en Joanna Hanks, een Brits echtpaar, beschrijven in hun boek ‘Mum knows best’ hoe je met alledaagse middelen – letterlijk – een schitterend resultaat bereikt.

1. Reinig je toetsenbord met babydoekjes. Ze zijn even effectief als speciale high tech multivezel doekjes en veel goedkoper.

2. Gooi oude kranten niet weg. Je kan er immers ramen mee opblinken en een ijzeren vuilnisemmer mee desinfecteren. Verbrand er enkele kranten in en hij is weer als nieuw.

3. Strooi zout op modderige voetafdrukken in huis en laat het een half uur inwerken. Vervolgens kan je alles gewoon stofzuigen.

4. Wil je een smerige microgolfoven opnieuw laten blinken? Leg een aantal citroenschijfjes in een kommetje water en zet de oven op de hoogste stand. De stoom maakt het vuil los en de citroen bestrijdt onfrisse geurtjes.

5. Van bananen kan je een krachtige kuispasta maken: schraap restjes fruit van de schil en doe ze in een potje. Blink er vervolgens je zilverwerk mee op of poets lederen schoenen, de brei houdt ze immers soepel.

6. Snij een aardappel in twee stukken en dip een helft in wat bakpoeder, zo krijg je een stevige schuurspons waarmee je eenvoudig roestvlekken kan verwijderen.

7. Met een snee wit brood kan je vieze vlekken op de muren afschrobben. Een dikke snee is ideaal om kleine stukjes gebroken glas mee op te rapen.

8. Nu de lente er is, wil je misschien bepaalde kaders weghalen of ergens anders hangen. Vul de bestaande gaatjes op met witte tandpasta en ze zullen nauwelijks opvallen. Tandpasta is ook uiterst geschikt om juwelen mee op te blinken en witte lederen oppervlakken schoon te maken.

9. Werp theezakjes niet meteen weg na gebruik. Je kan er immers parketvloeren mee boenen. De bruine tint laat de kleur van het hout beter uitkomen.

10. Vaseline is het middel bij uitstek om porselein te laten glanzen. Wrijf je kopjes en borden in met het product, laat een uur inwerken en schrob daarna al het vuil weg.

Ken je nog originele huishoudtips? Deel ze hieronder gerust met andere lezers.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees