Mode

De leukste accessoires op het internet

De leukste accessoires op het internet

Foto: De Kleine Zebra

De tijd dat echte fashionista's de winkelstraten afstruinden op zoek naar originele koopjes, lijkt voorgoed voorbij. Vandaag is de wereld namelijk één grote winkelstraat en zijn de mooiste hebbedingen slechts enkele muisklikken verwijderd. Wij geven u onze tien favoriete adresjes én een handvol tips om veilig te shoppen in cyberspace.

www.freitag.ch
Begin jaren negentig kregen de Zwitserse broertjes Freitag het lumineuze idee om koerierstassen te maken uit oude vrachtwagenzeilen. Deze stevige, kleurrijke tassen werden al snel een hit. Op hun webshop is er een leuk extraatje: hier kun je je eigen tas ontwerpen door verschillende stukken zeil te combineren. Al is er wel een belangrijke waarschuwing: je bent ook zelf verantwoordelijk voor de vormgeving van je koerierstas. Het ligt helemaal aan jou, of je tas een top of flop wordt. Een pluspunt: deze internationale website kun je ook in het Nederlands bekijken.

www.sugarforyourcloset.com
Het begon allemaal met een modeblog. Maar toen besloot de Oostendse Joke Hoogewijs om op haar prachtige website ook accessoires te verkopen, omdat die 'je outfit compleet maken en een extra touch geven'. Ze ging op zoek naar aparte merken die je bij ons moeilijk kunt vinden. De collectie -- vooral juwelen, maar ook sjaaltjes en schoenen -- is dan ook heel mooi en origineel, maar wel aan de prijzige kant. Wie twijfelt, vindt makkelijk alle contactgegevens. En als je de juwelen met eigen ogen wil zien, kun je een afspraak maken.

www.fashiolista.com
Deze Nederlandse website wil je helpen om niet te verdwalen in de 'shopping jungle'. Het is een vorm van 'social shopping' waarbij verschillende gebruikers elkaar kunnen tippen over fijne koopjes op het net. Wie zich registreert op deze website, krijgt op zijn tabblad een hartjesknop. Daarop kan je klikken als je een leuk kledingstuk of accessoire tegenkomt in een webshop. Dat item verschijnt dan op de Fashiolista-site, waar andere fans het ook kunnen vinden. Op die site kun je trouwens zoeken onder heel wat handige trefwoorden. Druk je bijvoorbeeld op 'purple', dan krijg je een heleboel paarse items voorgeschoteld, met daarbij telkens vermeld welke fashiolista ze heeft gevonden.

www.vinties.nl
Wie houdt van vintage, kan niet om deze Nederlandse webshop heen. Je vindt er prachtige kledij, tassen, accessoires, schoenen en sieraden. De makers omschrijven het zelf als 'een eclectische mix van glam, classic chic & authentieke retro designer vintage kleding & accessoires. Secuur geselecteerde kledij, pumps, laarzen en sieraden uit de 50s 60s 70s & 80s, geoogst met aandacht voor karakteristieke details'. Neem ook eens een kijkje in de salehoek: daar vind je het hele jaar door leuke koopjes.

bananasundae.webs.com
Als je in dit Belgische webwinkeltje binnenkomt, beland je meteen op een schattige pagina vol aardbeitjes. Die passen trouwens perfect bij de vele mooie handgemaakte juwelen die je hier vindt. Bovendien zijn de unieke stukken heel betaalbaar. Om te bestellen kun je gewoon een mailtje sturen en de betaling overmaken. Wie het toch liever ouderwets aanpakt, kan deze prachtige accessoires ook ophalen in Gent en cash betalen.

www.worldofobjects.com
Dit is een Belgische online concept store vol hippe spullen. Van een asbak in de vorm van een roze gorilla tot een eenvoudige ketting naar model van ons eigenste Belgenland. Maar er zijn ook artistieke boeken, originele mode- of designstukken en kleine stukjes kunst. Deze website wint in ieder geval de prijs voor mooiste vormgeving, want het ziet er erg strak uit. Er is ook een mooie blog met extra info.

www.flavourites.nl
De Nederlandse dames Marije en Natascha begonnen vier jaar geleden met deze koepelwebsite, waarop zij de leukste webshops van Nederland verzamelen, 'gericht op vrouwen die een druk leven leiden'. Bij elke webshop hoort een gedetailleerde, eerlijke omschrijving en je kunt natuurlijk gemakkelijk doorklikken naar de winkel zelf. Iedere maand komt FlavourZine online, een webmagazine vol mooie items waar je op kunt klikken: zo kom je rechtstreeks in de webshop terecht waar je de stukken kunt kopen.

www.kleinezebra.com
Dit is ongetwijfeld een van de mooiste kinderwebwinkels. De Kleine Zebra ontstond in 2007, toen de zussen Ilse, Karin en Ann leuke spulletjes zochten voor hun kinderen. Die vonden ze niet meteen, dus besloten ze maar zelf een internetboetiek te beginnen. Hier vind je prachtige hebbedingen voor baby's, kinderen én mama's. Dat gaat van mooie draagdoeken tot vilten broches, speldjes, kinderjuwelen, minischoudertasjes of babyslofjes. Een ideale plek voor een origineel cadeau.

www.vendredichic.com
Deze hippe webwinkel is ontsproten aan het modebrein van twee dames die een verleden hebben bij het magazine Elle: Julie Wouters en Isabelle Gaudissart. Met de hulp van de 'geek' Laurent Mikolajczak stampten ze een onlineboetiek uit de grond met mode en accessoires van leuke merken als Le Fabuleux Marcel de Bruxelles, Girls From Omsk en Chic Alors. Er zijn ook aparte rubrieken met leuke cadeau-ideeën en spulletjes onder de 50 euro.

www.shoesofprey.com
Deze webshop speelt in op een verlangen van miljoenen vrouwen: de perfecte schoen vinden, precies zoals je 'm in gedachten hebt. In echte winkelstraten leidt dat vaak tot frustraties, hier kun je zelf aan de slag. Op deze website kun je namelijk je ideale schoen ontwerpen: je kiest het model (pump, enkellaarsje of ballerina), de tip (open of gesloten en tientallen tussenversies), de hiel, de versieringen (van strikje tot bloem) en de hak. Als de vorm eenmaal klaar is, kun je die aankleden met talloze kleuren en stoffen -- van groen slangenleer tot gouden zijde. Deze schoenen zijn bovendien betaalbaar, je hebt al een paar vanaf 130 euro. En ontevreden klanten krijgen hun geld terug.


Doe het veilig!
Om consumenten te beschermen, heeft de Europese Unie een adviestekst online gezet. Het volledige document staat op de website www.enisa.europa.eu, maar wij zetten de belangrijkste tips alvast op een rijtje.


1. Bescherm je privacy! De meeste webshops vragen of je de 'privacy policy' hebt gelezen. Antwoord niet gewoon 'ja', maar lees dat privacybeleid ook echt.


2. Kies een veilig paswoord. Dat bestaat het liefst uit een mix van cijfers, (grote en kleine) letters, symbolen en getallen. Verander je paswoord geregeld en vertel het niet verder.


3. Word niet te persoonlijk. Op sociaalnetwerksites zoals Facebook zet je het liefst niet te veel persoonlijke info, want daar kunnen schimmige organisaties mee aan de slag. Pas ook op voor 'valse vrienden'! En bescherm je privacy maximaal. Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen een 'open' Facebook-pagina hebben die door iedereen bekeken kan worden. Een tip: google jezelf eens en kijk welke info je vindt.


4. Zeg alleen wat je niet kan verzwijgen. Als een webwinkel persoonlijke gegevens vraagt, vul dan alleen in wat écht verplicht is (meestal zijn dat velden met een *). Veel onlineshops stellen je voor om die gegevens te bewaren, maar daar ga je beter niet op in.


5. Let op voor spionnen! Bepaalde fraudeurs gebruiken 'spyware' om rechtstreeks gegevens van je computer te stelen. Installeer dus niet alleen een antivirusprogramma, maar ook antispyware. En een persoonlijke firewall. Doe bovendien regelmatig updates.


6. Hou je mails oppervlakkig. Zet nooit gevoelige info (zoals je pincode of gebruikersnaam) in e-mails, ook niet als de verkoper van een webshop daarom vraagt.


7. Winkel alleen thuis. Tegenwoordig kun je op heel veel publieke plaatsen draadloos op het internet dankzij Wi-Fi, maar op zulke onbeveiligde netwerken ga je liever niet shoppen. Doe dat thuis op je eigen, beveiligde, draadloze netwerk.


8. Kies degelijke shops. Stap niet binnen in webwinkels die er erg sjofel uitzien, dat zou je in het 'echte leven' toch ook niet doen? Check of je een 'privacy policy' kan vinden. Als je overgaat tot de 'betaalpagina', controleer dan of er een hangslotje in de webbrowser staat én of het webadres begint met https in plaats van http.


9. Pas op voor extra taksen. De wereld is één groot winkelcentrum geworden, maar toch blijven de landsgrenzen nog van tel. Als je koopt uit landen buiten de EEG, dan kunnen extra taksen aangerekend worden.


10. Kijk in je virtuele portemonnee. Het is geen slecht idee om voor je online aankopen een kredietkaart te gebruiken met een lage limiet. Zo blijft de schade beperkt als er toch iets misgaat. Controleer ook altijd je bankrekening na afloop.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees