Commissie Seksueel Misbruik rondt aanbevelingen pas woensdagmiddag af

De bijzondere Kamercommissie Seksueel Misbruik is er na een marathonzitting niet in geslaagd de bespreking van de aanbevelingen af te ronden. De commissieleden trokken zich dinsdagmiddag rond 12.30 uur terug in besloten zitting en gingen woensdag rond 3.30 uur uiteen. Woensdag om 12.30 uur zetten ze de bespreking voort achter gesloten deuren.

De commissieleden gingen vrijdag en zaterdag al in conclaaf om het verslag van de commissie en de aanbevelingen op te stellen. Het plan was om maandag de finale redactie van het verslag te voltooien, maar dat was blijkbaar te hoog gegrepen.

Dinsdag diende immers nog de redactie van het delicate hoofdstuk 'Kerk' te gebeuren. Daardoor kon pas in de late namiddag gestart worden met de bespreking van een voorlopige versie. Tegen middernacht was men pas door de helft van een veertigtal pagina's.

Tijdstip stemming onduidelijk

Daarom werd besloten om tot rond 3.30 uur verder te werken en vanaf 12.30 uur opnieuw bijeen te komen in besloten zitting. De bedoeling was om de stemming van het rapport en de aanbevelingen om 14.30 uur in openbare zitting te houden, maar het is niet duidelijk wanneer dat nu zal gebeuren. 

De bespreking van verslag en aanbevelingen in plenaire zitting is voorzien voor woensdag 6 april.

Orgaan voor misbruik in pastorale relatie

De bijzondere commissie wil dat de Kamer een opvolgingscommissie opricht voor de opvolging van de aanbevelingen. Die commissie moet ook een arbitrage uitwerken inzake seksueel misbruik in een pastorale relatie. Dat bleek woensdagochtend wel al na afloop van de marathonvergadering. Vanaf 13 uur moet nog een aantal knelpunten (verjaringstermijnen, aansprakelijkheid bisschoppen, red.) worden getrancheerd.

De commissie doet in de aanbevelingen aan de kerk 'an offer you can't refuse', aldus een commissielid. Onder begeleiding van de 'opvolgingscommissie seksueel misbruik in gezagsrelaties' zou een arbitrage-organisatie worden opgericht die criteria moet uitwerken voor schadevergoeding aan de slachtoffers van seksueel misbruik.

'Gedeeld' beroepsgeheim invoeren

De commissie zou ook beslist hebben om de huidige regeling inzake het beroepsgeheim in grote mate te behouden. Ze beveelt ook aan dat de politiezones die niet beschikken over een gespecialiseerd team zouden samenwerken met zones die wel zo'n team hebben.

Child Focus moet optreden als het centraal meldpunt voor seksueel misbruik van minderjarigen. De organisatie had die taak al, maar heeft daar volgens de commissie te weinig werk van gemaakt.

Ook werd een akkoord bereikt over de invoering van de notie 'gedeeld beroepsgeheim' dat de uitwisseling van gegevens die verschillende betrokken die door het beroepsgeheim gebonden zijn mogelijk moet maken.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees