Nieuw incident in kerncentrale Doel

Nieuw incident in kerncentrale Doel

Foto: © Jimmy Kets

DOEL - In de kerncentrale van Doel is donderdag opnieuw een incident vastgesteld. Dat is de tweede keer in twee weken tijd. Dit keer waren de thermische beveiligingen van enkele ventilatoren niet correct ingesteld.

Electrabel, de uitbater van de kerncentrale, deelde het incident zelf mee in een persbericht. Volgens het bedrijf werd donderdag na analyse vastgesteld dat de thermische beveiligingen van een aantal ventilatoren niet correct waren ingesteld. De bewuste ventilatoren zorgen voor de luchttoevoer naar de lokalen van een aantal dieselgeneratoren.

De afwijking had geen enkele invloed op het welzijn en de gezondheid van de medewerkers, omwonenden en omgeving noch op de werking van de installaties, luidt het.

De autoriteiten klasseerden het voorval op niveau 1 van de INES-schaal (International Nuclear Event Scale). De schaal wordt gebruikt om nucleaire voorvallen te duiden en gaat van niveau 1 (storing) tot niveau 7 (meest ernstige gebeurtenis).

Debiet

Het is niet de eerste keer dat er een incident gebeurt in de kerncentrale. Vrijdagavond 18 maart raakte bekend dat er de week voordien zich een incident op niveau 2 voordeed. Een koelpomp leverde onvoldoende debiet, maar gelukkig werd het defect snel hersteld.

Dat was op zich geen ernstig incident, maar het werd zwaarder geklasseerd op de INES-schaal omdat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle vond dat Electrabel iets te lang wachtte om het incident te melden.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees