Bondsparket verwerpt protest Eupen

Bondsparket verwerpt protest Eupen

Foto: BELGA

Eupen heeft geen gelijk gekregen van het Sportcomité van de Belgische voetbalbond in een zaak tegen Lierse. Eupen gaat tegen de beslissing in beroep. Vandaag is een rechtszaak aan de gang. Als Eupen daar gelijk krijgt, kan het alsnog Play-off 3 vermijden en zeker zijn van het behoud in eerste klasse.

Eerst nog even de feiten. Lierse won op 15 februari de inhaalmatch tegen KV Mechelen met 2-1. Op de bank bij Lierse zat toen de 18-jarige Jason Adesanya. Die was al sinds 2009 aangesloten bij Lierse. Op 4 december, de oorspronkelijke datum voor Lierse-KV Mechelen, had Adesanya nog geen spelerslicentie voor eerste klasse. Die werd wel aangevraagd en gekregen op 15 februari, de dag van de wedstrijd.

Eupen zag in artikel 1020 van het bondsreglement aanleiding om te oordelen dat Adesanya op 4 december al een licentie moest hebben om op 15 februari te mogen meespelen. Na een soap over de klacht van Eupen (die volgens de club tijdig verstuurd was maar volgens de bond nooit aankwam) besliste het Sportcomité van de Belgische voetbalbond om de zaak toch te behandelen.

‘Eupen leest in artikel 1020 zaken die er niet staan’, aldus het parket. Ook Lierse en Standard deelden (uiteraard) die mening. Dat gold zelfs ook voor KV Mechelen. Dat had eerder de zaak onderzocht maar vond geen reden om een klacht in te dienen. Standard wees er wel op dat zelfs als Lierse de punten van de match tegen KV Mechelen zou verliezen, die punten dan niet noodzakelijk naar KV Mechelen moeten gaan omdat Adesanya niet in actie kwam tijdens de wedstrijd en dus geen invloed had op het resultaat.

Omdat niet alle partijen ermee akkoord gingen dat het Sportcomité uitspraak in arbitrage deed, is er wel nog beroep en evocatie mogelijk. Eupen liet al weten in beroep te gaan. De Eupense rechtbank van eerste aanleg heeft vrijdagvoormiddag beslist om de debatten in zaak die AS Eupen aanspande tegen de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) op te schorten. Omstreeks 13u00 wordt er een uitspraak verwacht.

Vrijdag ook rechtszaak

Vrijdag spreekt ook de Eupense rechtbank in kort geding zich uit over de klacht van Eupen. Bij de rechtbank klaagde Eupen niet enkel de zaak Adesanya aan, maar de club voelt zich ook benadeeld omdat de inhaalmatch Charleroi-Cercle nog na de reguliere competitie werd afgewerkt.

De rechter stelde een compromis voor, maar daar ging de bond niet mee akkoord. Eupen wil dat Play-off 2 en 3 niet gespeeld worden zolang de zaak niet is uitgeklaard. Normaal gezien begint Eupen zaterdag in Play-off 3 aan de strijd tegen de degradatie tegen Charleroi. Als de club gelijk krijgt van de rechtbank, verzanden de play-offs een dag voor de aftrap in complete chaos en is het onduidelijk of er dit weekend gevoetbald kan worden.
 

Aflevering 13: Ref Van Driessche over de vloer, Anderlecht onder vuur Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.