Belgische Special Forces in Ivoorkust

Een tiental leden van de Special Forces Group van het Belgische leger bevindt zich sinds eind februari in Ivoorkust om een eventuele evacuatie van Belgen voor te bereiden. Dat schrijft de krant La Libre Belgique.

Tien tot twaalf militairen van de basis van Flawinnes zijn volgens de krant eind februari naar Ivoorkust gestuurd om de Belgische ambassade te beschermen en, indien nodig, de evacuatie van Belgische onderdanen voor te bereiden. Ze werken nauw samen met Franse militairen.

België beschikt over een kleine honderd Special Forces. Ze zijn onder meer al ingezet in Congo en Afghanistan.

Voor het conflict in Ivoorkust losbarstte, verbleven in het land zowat 450 Belgen. De afgelopen maanden verlieten tweehonderd landgenoten op aanraden van de ambassade het Afrikaanse land.  'Nu verblijven er nog zowat tweehonderd Belgen in de hoofdstad Abidjan en vijftig in andere gebieden', zegt Patrick Deboeck van Buitenlandse Zaken vrijdag. 'Ze hebben van de ambassade de raad gekregen om binnen te blijven.'

De legertop in Parijs meldt dat de afgelopen uren 150 Fransen en 350 andere buitenlanders zijn opgevangen in het Franse legerkamp Port-Bouët. Volgens Buitenlandse Zaken zijn er geen Belgen bij.

Zweedse VN-medewerkster gedood

Een Zweedse medewerkster van de Verenigde Naties is donderdagavond door een verdwaalde kogel dodelijk getroffen. Dit heeft het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees