Veel meer fijn stof in de lucht

Foto: © Bart Dewaele

Het gaat de verkeerde kant op met de uitstoot van fijn stof in België. In de helft van alle meetplaatsen waren er in de eerste drie maanden van dit jaar al meer overschrijdingen dan in heel 2010. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

Sinds 2005 bestaat er een Europese richtlijn. De dagnorm van 50 microgram per kubieke meter fijn stof mag 35 keer per jaar overschreden worden. Maar in bijvoorbeeld Herstal bij Luik (49 keer overschreden) en in Haren bij Brussel (41 keer overschreden) zitten we daar na drie maanden al boven.

De afgelopen vijf jaar lag het aantal overschrijdingen van de norm na drie maanden nooit zo hoog als in 2011. Vergeleken met begin 2010 zijn er grosso modo - afhankelijk van de meetplaats - al de helft meer overschrijdingen. Onder meer de Gentse kanaalzone en de Antwerpse haven zijn probleemzones. In het westen van het land is het probleem groter dan in het oosten.

Hoge concentraties

Ircel benadrukt dat het voor de gezondheid vooral verontrustend is dat de fijnstofconcentraties veel hoger liggen. In het eerste kwartaal meet Ircel tien tot vijftien procent meer fijn stof dan vorig jaar, het hoogste gemiddelde van de laatste vijf jaar. Fijn stof is schadelijk voor de gezondheid en kan onder meer hart- en longziekten veroorzaken.

Volgens Ircel is de oorzaak van de stijging tweeledig. Maart was droog met veel continentale luchtstromingen, die vervuilde lucht aanvoeren, en weinig wind de twee laatste weken. Ook in februari was er lange tijd te veel fijn stof. Daarnaast trekt de economie opnieuw aan door het einde van de economische crisis, met vermoedelijk meer uitstoot van schadelijke stoffen door industrie en wegtransport.

Boetes

De afgelopen jaren heeft België de Europese normen niet gehaald. Dit jaar zal dat waarschijnlijk ook niet lukken. Europa kan boetes opleggen.

Ircel is pessimistisch voor de balans op het einde van het jaar, hoewel die afhankelijk is van voornamelijk het weer en dus onvoorspelbaar is. Ircel verwacht dat de fijnstofdagnorm op verschillende plaatsen - en niet alleen op de zogenaamde hotspots - zal overschreden zijn.

Twee landen zijn al door de Europese Commissie naar het Europees Hof verwezen, omdat ze de normen niet halen. 'Het zal niet de vraag zijn óf België naar het Europees Hof wordt doorverwezen, wel wanneer', aldus woordvoerder Frans Fierens.

Belasting

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) benadrukt dat Vlaanderen al veel inspanningen doet om de uitstoot van fijn stof door auto's terug te dringen, maar ze geeft toe dat het beter kan.

‘De premie op de roetfilter hebben we volledig terugbetaald dit jaar, maar we merken dat het geen groot succes is. Vanaf 1 jan 2012 willen we de belasting opi inverkeersstelling afstemmen op de uitstoot van fijn stof van de wagen. Dus als je wagen meer fijn stof uitstoot, zal je meer moeten betalen. Zo hopen we de uitstoot van fijn stof in het verkeer terug te dringen’, aldus Schauvliege aan VRT.

Externe links
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees