Brusselse beurs eindigt week in schoonheid

Goed nieuws vanuit de VS stuurde de Europese beurzen vrijdag hoger. Euronext Brussel klokte af op een winst van 1,04 procent, goed voor een slot van 2.689,84.

De Amerikaanse bedrijven schiepen in maart zo maar even 230.000 nieuwe banen. Dat is meer dan verwacht, en dit voor de tweede maand op rij. Het wordt dan ook duidelijk dat de Amerikaanse arbeidsmarkt zich aan het herpakken is. De werkloosheidsgraad is gedaald van 10,1 naar 8,8 procent.

Goed nieuws, en dat vonden ook de Belgische beleggers. Zij puurden ook moed uit het feit dat de bankhervorming in Ierland, een resultaat van de veelbesproken stresstest, geen onmiddellijke gevolgen zal hebben voor de buitenlandse spelers die daar aanwezig zijn.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat KBC 2,68 procent aan de koers toevoegde tot 27,25 euro. Ook het aandeel van verzekeraar Ageas, dat donderdag zwaar had ingeleverd, slaagde vrijdag in een remonte. De koers steeg met 3,09 procent tot 2,07 euro. Dexia moest dan weer een verlies van 0,18 procent toestaan op 2,74 euro.

De laatste resultaten van de beursgenoteerde bedrijven zijn ondertussen bekendgemaakt. Het wordt de komende weken dan ook vooral uitkijken naar externe factoren, zoals de toestand in Libië en Japan. Ook de financiële gezondheid van de overheden van Portugal, Griekenland en Ierland zullen ongetwijfeld hun tol blijven eisen.

Werkloosheid

De werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten is in maart dus voor de vierde maand op rij gedaald, om uit te komen op het laagste niveau sinds maart 2009. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Amerikaans ministerie van Arbeid.

De Amerikaanse economie wist 216.000 banen te creëren in maart, of 11 procent meer dan in februari. Het cijfer is ook hoger dan analisten verwacht hadden. Zij waren uitgegaan van 185.000 gecreëerde banen.

Dankzij de banencreatie viel de werkloosheidsgraad in de VS verder terug met 0,1 punt, om uit te komen op 8,8 procent. Analisten hadden een werkloosheidsgraad van 8,9 procent verwacht.

De werkloosheidsgraad in de eurozone bedroeg in februari 9,9 procent, bleek vanochtend  uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Voor België werd een werkloosheidsgraad van 7,6 procent genoteerd.

De werkloosheidsgraad is al een jaar stabiel in de eurozone, en daalde licht in februari. Voor de volledige Europese Unie lag de werkloosheidsgraad op 9,5 procent.

In ons land blijft de werkloosheidsgraad afnemen, van 8,4 procent in februari 2010 naar 7,6 procent in februari 2011.

De laagste werkloosheidsgraad werd vastgesteld in Nederland (4,3%), gevolgd door Luxemburg (4,5 %) en Oostenrijk (4,8 %). Aan de minder fraaie kant bevinden zich Spanje (20,5 %), Litouwen (17,4 %) en Letland (17,3 %).

Volgens Eurostat waren in het Europa van de 27 in februari 23 miljoen mensen werkloos.
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees