Zware gevechten in Ivoriaanse stad Abidjan

Ouattara-soldaten liggen op de loer bij het presidentieel paleis Foto: AFP

In de Ivoriaanse grootstad Abidjan vinden er zware gevechten plaats tussen de troepen van Laurent Gbagbo en de officieel erkende president Alassane Ouattara.

In Abidjan zijn er zware gevechten aan de gang nabij de residentie van uittredend president Gbagbo in de sjieke wijk Cocody in het noorden van de stad. Daar is ook de staatsomroep gevestigd.

De gevechten zouden zijn losgebarsten op minder dan een kilometer van de residentie van Gbagbo, rondom de universitaire site Mermoz, een uitvalsbasis van de aanhangers van Gbagbo. Zijn woning wordt beschermd door de zwaarbewapende presidentiële garde. Andere veiligheidsdiensten zouden volgens sommige bronnen Ggabgo de rug hebben toegekeerd.

Persagentschap AFP meldt dat er een explosie is geweest in het presidentieel paleis. Er hangt momenteel een rookkolom boven het gebouw. Het presidentieel paleis is niet Gbagbo's persoonlijke residentie, maar volgens de Franse ambassadeur zou Gbagbo zich in het paleis bevinden, iets wat ook de woordvoerder van de president zelf aangeeft.

Abidjan is helemaal omsingeld door troepen van de internationaal erkende president Alassane Ouattara. Volgens Choi Young-jin, de gezant van de Verenigde Naties in Ivoorkust, zijn er de afgelopen dagen zo'n 50.000 soldaten, agenten en leden van de veiligheidsdienst uit Gbagbo's kamp gedeserteerd.

Grenzen gesloten

De regering van Ouattara heeft ook aangekondigd dat de grenzen van Ivoorkust voor onbepaalde tijd gesloten blijven. De minister van Binnenlandse Zaken Hamed Bakayoko vraagt de bevolking om de beslissing te respecteren en kalm te blijven.

Na een vierdaags offensief controleert de regering van Ouattara momenteel nagenoeg het hele land. Behalve het sluiten van de grenzen is ook alvast tot zondag de avondklok ingesteld.

Ultimatum

Donderdagavond verstreek een ultimatum van Ouattara aan het adres van de uittredende president Laurent Gbagbo. Volgens de Verenigde Naties verloor Gbagbo vorig jaar de verkiezingen, maar hij weigert nog steeds de macht af te staan.

Gbagbo liet nog eens weten dat hij geen enkele intentie heeft om af te treden. Hij beschuldigt Ouattara van een staatsgreep. Dat heeft een woordvoerder verklaard. De man wou niet kwijt waar Gbagbo zich precies bevindt, maar 'hij is op Ivoriaanse bodem'.

De politieke crisis in Ivoorkust eiste al honderden levens.

'Toegang tot gezondheidszorg is problematisch'

Artsen Zonder Grenzen waarschuwt dat het toenemende geweld in Ivoorkust ervoor zorgt dat de bevolking over nog minder mogelijkheden beschikt om zich te laten verzorgen. 'De toegang tot gezondheidszorg is problematisch in Ivoorkust. Het is nochtans van cruciaal belang dat burgers geen doelwit zijn van het geweld en dat ze toegang krijgen tot medische zorg', aldus noodhulpcoördinator Mego Terzian.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees