Opvallend meer dakloze vrouwen in Brussel

BRUSSEL - De Brusselse vzw voor de opvang van daklozen, Samusocial, heeft afgelopen winter opvallend meer vrouwelijke daklozen opgevangen. Dat blijkt nu uit een balans van het winterplan. 'Daardoor moeten wij van de ene dag op de andere 400 mensen op straat zetten', zegt de voorzitter van de raad van bestuur Yvan Mayeur. Hij pleit dan ook voor betere overgangsstructuren.

De Samusocial heeft tijdens het winterplan, van 24 november vorig jaar tot 31 maart, aan 61.593 mensen een slaapplaats verschaft. Opmerkelijk is dat daar dit jaar opvallend meer alleenstaande vrouwen bij waren. 'We vingen dagelijks gemiddeld een zeventigtal vrouwen op', zegt Pascale Peraïta, die de dagelijkse leiding heeft over de opvangdienst. Ter vergelijking: vorig jaar waren er dat gemiddeld een veertigtal. 'Twaalf jaar geleden, toen ik mijn carrière hier begon, waren dat er twee.'

'Geen sociaal contact'

Volgens Peraïta gaat het hoofdzakelijk om vrouwen ouder dan veertig, van wie een meerderheid zware psychiatrische problemen heeft. 'Ze hebben geen sociale banden meer en er is dringend nood aan gespecialiseerde opvangcentra', zegt Peraïta nog.

Andere opmerkelijke vaststelling is dat ook het aantal gezinnen dat bij de vzw aanklopt, sterk is gestegen. Deze winter werden 98 gezinnen, waarbij 181 kinderen, opgevangen. Ook het aantal staatsburgers uit Oost-Europese landen ging naar omhoog.

Te weinig bedden

Het winterplan voorziet in 400 bijkomende plaatsen. Donderdag was de laatste dag dat de Samusocial over de extra bedden kon beschikken. De organisatie moet het vanaf vrijdag doen met de 120 vaste plaatsen. 'Daardoor moeten wij van de ene dag op de andere 400 mensen op straat zetten', zegt Mayeur. Die laakt dat het aantal bedden in de hoofdstad de afgelopen tien jaar onveranderd is gebleven, terwijl het aantal daklozen blijft toenemen.

Volgens Mayeur is er nood aan overgangsstructuren die mensen tijdelijk kunnen opvangen. De voorzitter pleit daarnaast voor meer vaste plaatsen en transitwoningen. 'Wij doen een oproep aan de federale ministers om hun verantwoordelijkheid te nemen', aldus Mayeur. 'De nood aan meer opvang is een nijpende realiteit die dringend een antwoord vereist van de overheid.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees