Doden op ‘Dag der martelaren’ in Syrië

Syriërs komen op straat in Damascus om het regime te steunen. Foto: Photonews

Duizenden Syriërs zijn vrijdag in de zuidelijke stad Daraa weer de straat opgegaan om te protesteren tegen het bewind van president Bashar Assad. Ze noemen deze dag ‘Dag der martelaren’ ter ere van de ruim zeventig mensen die tot nog toe zijn omgekomen bij de protesten. Volgens opposanten zijn bij de protesten zeker twaalf doden gevallen.

Volgens een ooggetuige zijn er meer dan vijfduizend mensen op de been. Ze scanderen ‘wij willen vrijheid!’ en ‘het bloed van martelaren is kostbaar’. Troepen van de veiligheidsdiensten zijn talrijk aanwezig in en rondom de stad.

In Daraa schoten scherpschutters tien mensen dood.

Er zijn ook meldingen van protesten in andere steden in de buurt van Daraa. In Douma, 15 kilometer ten noorden van Damascus,  zijn nog eens twee mensen om het leven gekomen.

In de hoofdstad Damascus is het straatbeeld heel anders. Daar komen mensen op straat met Syrische vlaggen en foto’s van Assad om het regime te steunen.

In de staatsmedia luidde het dan weer dat in verschillende provincies de rust teruggekeerd was, en dat het normale leven zich herstelde. 'Er waren geen confrontaties tussen veiligheidsdiensten en betogers', berichtte het officiële persbureau Sana. Dat staat haaks op de getuigenissen van opposanten dat de veiligheidsdiensten de botte bijl hanteren.

De protesten braken 18 maart uit in het door armoede en droogte geteisterde zuiden van Syrië, en breidden zich snel uit tot andere delen van het land. Mensenrechtengroeperingen schatten dat daarbij al meer dan honderd mensen het leven lieten. President Bashar Assad geeft buitenlandse samenzweerders de schuld van de onrust.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees