Schoolbus raakt van de weg: veertien gewonden, twee zwaargewond

Busongeval met schoolkinderen op de E40 in Aalter. Foto: gia

AALTER - Op de E40 in het Oost-Vlaamse Aalter is vrijdagnamiddag een ongeval gebeurd met een schoolbus die kinderen uit het Institut des Soeurs de Notre-Dame, in Anderlecht, vervoerde. Er vielen veertien gewonden: twee zwaargewonde volwassenen, en twaalf lichtgewonden waaronder tien kinderen.

De chauffeur week zonder contact met een ander voertuig en zonder onmiddellijke aanleiding van zijn baan af. Het Gentse parket heeft een verkeersdeskundige en een wetsdokter aangesteld. Mogelijk werd de man onwel, kreeg hij een aanval of raakte hij verstrooid. Ook op technisch vlak wordt de bus, die in beslag genomen is, volledig onderzocht. Volgens getuigen op VTM zou de chauffeur aan het lezen geweest zijn.

Een begeleidster van de kinderen raakte zwaargewond. Ze werd met de helikopter afgevoerd naar een ziekenhuis in Brugge en verkeert nog steeds in levensgevaar. De buschauffeur werd ook zwaargewond afgevoerd naar het UZ in Gent. De lichtgewonden werden naar het Maria Middelares ziekenhuis in Gent overgebracht. Onder de twaalf lichtgewonden zijn er tien kinderen.

Uitstap in Bredene

De bus vervoerde 48 tien- en elfjarige kinderen en hun begeleiders die terugkwamen van een uitstap in Bredene. Het ongeval gebeurde rond 14 uur in de richting van Brussel. Het medisch interventieplan werd afgekondigd en er werd een helikopter ingezet die op de snelweg landde.

Een andere schoolbus uit Riemst pikte de niet-gewonde kinderen op en bracht hen naar de sporthal van Aalter. Daar werden ze allemaal onderzocht, en indien nodig naar het ziekenhuis verwezen.

Vrijdagavond konden de kinderen terugkeren met een andere bus, maar dat verliep niet vlot. Het ging om een bus van dezelfde maatschappij en met dezelfde kleur. Sommige kinderen wilden niet meer op de bus en begonnen te huilen.

Nog hinder tot middernacht

Door het ongeval was de snelweg helemaal versperd, dat veroorzaakte lange files. Richting Brussel was de pechstrook en de rechterrijstrook om 19 uur nog altijd versperd. De verkeershinder zal nog tot middernacht aanslepen, omdat behalve de takeling er ook mazout uit de beek naast de snelweg moet worden overgepompt.

Bezorgde ouders kunnen terecht op het nummer 09/325.22.11,  09/325.22.12 en 09/325.22.13.
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S