Opnieuw massademonstratie in Jemen

Anti-regeringsdemonstranten in Sanaa tijdens het vrijdaggebed Foto: Reuters

Honderdduizenden Jemenieten zijn vrijdag bijeengekomen op een plein in de hoofdstad Sanaa om het aftreden van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh te eisen. Ook op verschillende andere plaatsen in het land zijn duizenden mensen op de been voor protestmarsen.

Veel moskeeën in Sanaa zijn gesloten, omdat geestelijken en gelovigen zich hebben aangesloten bij de protesten. De oppositie probeert een half miljoen mensen op de been te krijgen.

Militairen hebben zich bij de menigte in Sanaa aangesloten. De militairen hebben een aantal controleposten opgericht rondom het plein van de Verandering, vlakbij de universiteit van Sanaa, om te voorkomen dat aanhangers van Saleh zich mengen onder de betogers.

Die aanhangers hebben zich verzameld op het Tahrir- en het Sabiineplein. Dat laatste ligt vlakbij het presidentiële paleis. De anti-regeringsdemonstranten wilden aanvankelijk een mars houden op het presidentiële paleis, maar ze gaven dat plan op uit vrees voor confrontaties.

Saleh bedankt aanhangers

Uit angst voor confrontaties zijn ook de veiligheidstroepen massaal op post. Ook de omstreden president maakte heel even zijn opwachting. Hij bedankte zijn aanhangers voor hun steun: 'Ik ben bereid offers voor het volk te brengen met mijn bloed en alles wat mij lief is', aldus Saleh. Hij rîep zijn demonstrerende tegenstanders op 'wijs en verantwoordelijk' te handelen.

Sinds midden februari ijveren actievoerders voor het vertrek van Saleh, die al 32 jaar aan de macht is. Ze beschuldigen de president van wanbestuur, onderdrukking en dodelijke beschietingen van demonstranten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees