'Maria Peeters' is meest voorkomende naam in België

5,8 miljoen Belgen hebben een unieke naam

5,8 miljoen Belgen hebben een unieke naam

Foto: rr

Ruim de helft van de bevolking (55 op 100) heeft een unieke naam. 'Dit is kansberekening, het gaat om de kruising voor- én familienaam', klinkt het. 'Maria Peeters' in dan weer de meest voorkomende naam in België. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie.

Eén achtste (13,3 procent Belgen) deelt zijn naam met iemand anders, 7 op 100 delen hem met twee anderen en vier op honderd moeten hem met drie anderen delen.

Bij vrouwen is de kans op een unieke naam iets groter dan bij mannen: 58 procent tegen 52 procent. Er circuleren namelijk meer vrouwelijke voornamen dan mannelijke. Toch worden de bovenste posities in de lijst met de meest voorkomende namen bezet door vrouwen.

Maria en Jean

De voornaam die het meest voorkomt is ‘Maria’. Op 1 januari 2008 telde onze bevolking 177.498 Maria’s, terwijl de meest voorkomende mannelijke voornaam, ‘Jean, slechts 94.327 maal voorkwam. De vijftien vaakst voorkomende namen zijn overigens allemaal Maria's.

De naam die het allervaakst voorkomt in ons land is ‘Maria Peeters’. Op 1 januari 2006 waren er maar liefst 1.299 personen die zo heetten.

De combinatie ‘Maria Janssens’ komt ook veel voor: 907 keer. De Maria’s maken inderdaad de dienst uit want daarna komen achtereenvolgens ‘Maria Mertens’ (649), ‘Maria Claes’ (648) en ‘Maria Jacobs’ (634).

De eerste mannennaam is ‘Jan Peeters’. Hij staat op plaats 16. De naam komt 358 maal voor in ons land. ‘Jozef Peeters’ is de volgende man (twintigste meest voorkomende naam, 326 maal) en ‘Marc Peeters’ is de derde man (op 28, komt 269 maal voor). Hij wordt op zijn beurt gevolgd door ‘Marc Janssens’ (260 maal) en ‘Jean Dubois’ (238 maal). ‘Marie Peeters’ is de meest voorkomende vrouwelijke naam die niét begint met ‘Maria’.

Hoe doen onze BV's het? Uit de cijfers blijkt dat er 188 mensen rond lopen met de naam ‘Bart Peeters’, 25 mensen heetten in 2006 ‘Eddy Merckx’. De naam ‘Philippe Gilbert’ komt 23 keer voor en ‘Tom Boonen’ 15 keer, ‘Paul Van Haver’ (aka Stromae) komt tot slot vier keer voor.

De cijfers zijn gemeten op 1 januari 2006. De FOD Economie benadrukt wel dat het om benaderende cijfers gaat, aangezien er in sommige gevallen problemen zijn met de registratie van namen van vreemde oorsprong.

Opvallend in de top 100 (zie extra OPGELIJST. De honderd meest voorkomende voor- en achternamen) is dat er geen enkele naam van 'buitenlandse origine' voorkomt. De voornaam Mohammed bijvoorbeeld komt slechts 31 keer voor met dezelfde achternaam (Mohammed Kasmi), Mohamed met één 'm' komt 52 keer voor in combinatie met de achternaam Yachou.

Meest voorkomende vrouwelijke combinaties:

1. Maria Peeters
2. Maria Janssens
3. Maria Mertens
4. Maria Claes
5. Maria Jacobs

Meest voorkomende mannelijke combinaties:

1. Jan Peeters
2. Jozef Peeters
3. Marc Peeters
4. Marc Janssens
5. Jean Dubois

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees