Reglement KBVB niet aangepast aan Play-off III

Artikel 1537 van het reglement van de Belgische Voetbalbond KBVB is niet aangepast aan de invoering van Play-off III. Dat blijkt uit de lezing van het reglement zoals dat gepubliceerd is op de officiële site van de bond en voor het laatst geüpdatet op 12 februari 2011. De advocaten van voetbalclub AS Eupen verwezen nadrukkelijk naar deze fout - of vergetelheid - in hun pleidooi voor de Eupense rechtbank van eerste aanleg, die het kortgeding vrijdagmiddag behandelde.

Volgens de verdediging van de Duitstalige club heeft Play-off III geen bestaansrecht, omdat daarover niets staat in artikel 1537. Dat artikel bepaalt dat, wat betreft de organisatie van het kampioenschap in tweede klasse, 'de eindronde van tweede klasse gespeeld wordt tussen de drie periodewinnaars en de voorlaatste uit eerste afdeling.' Verder stelt het artikel dat 'de deelnemer van 1ste nationale afdeling wordt bepaald op basis van de eindrangschikking zoals ze is bij de aanvang van de eindronde.'

Nergens verwijst het artikel naar Play-off III. In artikel 1536, betreffende de organisatie van het kampioenschap in eerste klasse, wordt Play-off III wel gedetailleerd omschreven.
De Eupense rechter gaf vrijdag AS Eupen gelijk en oordeelde dat de wedstrijden in Play-off III en de matchen van Lierse in Play-off II niet gespeeld mogen worden, op straffe van een dwangsom van 500.000 euro.

Aflevering 13: Ref Van Driessche over de vloer, Anderlecht onder vuur Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.