Nick Nuyens triomfeert in knotsgekke Ronde van Vlaanderen

Nick Nuyens Foto: BELGA

Nick Nuyens heeft de 95ste Ronde van Vlaanderen gewonnen. De kopman van Saxo Bank klopte in een ijzingwekkende slotfase Chavanel en Cancellara in een sprint met drie. Tom Boonen won in de achtergrond de sprint voor de vierde plaats. Leukemans werd zevende, Scheirlinckx achtste en Philippe Gilbert tenslotte negende.

Fabian Cancellara leek lange tijd op weg om zijn huzarenstukje van vorig jaar vlotjes over te doen, maar kraakte uiteindelijk compleet onverwacht in het gezelschap van Sylvain Chavanel op de Muur van Geraardsbergen. Chavanel, misschien wel de beste renner in koers, was er op de Oude Kwaremont met de Australiër Clarke vandoor gegaan en had de traditionele vroege vluchters één voor één opgeraapt en ter plaatse gelaten.

Onder andere Van Avermaet, Leukemans en Boom waagden een poging om in het spoor van de Fransman van Quick Step op kop te blijven, maar Chavanel bleek te sterk. Toen Cancellara op de Leberg op 40 kilometer van de streep met een splijtende versnelling alle favorieten ter plaatse liet en in één ruk de kloof met Chavanel dichtte leek de Ronde al vroeg in een definitieve plooi te liggen.

Cancellara verkrampt op de Muur

'Superman' bleek echter niet onaantastbaar en toen de Zwitser op de Muur last kreeg van krampen, smolt de minuut voorsprong van de twee leiders als sneeuw voor de zon. Een groep met bijna alle favorieten vond opnieuw de aansluiting. Gilbert verschoot zijn laatste pijl op de Bosberg, maar het was opnieuw Cancellara die op drie kilometer van de meet voor de beslissende demarrage zorgde.

Spartacus kreeg Chavanel en Nuyens mee in zijn zog en het drietal sprintte voor de zege. Cancellara leek het in een adembenemende spurt te gaan halen, maar werd in extremis nog voorbijgestoken door Nuyens en Chavanel. Nick Nuyens wint na Dwars door Vlaanderen zijn tweede grote koers van het seizoen, de mooiste overwinning uit zijn carrière.

Uitslag
1. Nick Nuyens 6u0m42s
2. Sylvain Chavanel (Fra) 
3. Fabian Cancellara (Zwi)
4. Tom Boonen -2s
5. Sebastian Langeveld (Ned) -8s
6. George Hincapie (VS)
7. Björn Leukemans
8. Staf Scheirlinckx
9. Philippe Gilbert
10. Geraint Thomas (GBr)

Bekijk de volledige uitslag op de wedstrijdfiche op Sportwereld.be

Herbeleef de Ronde fase per fase
 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.