Grouwels scherp voor Federatie Wallonië-Brussel

Grouwels scherp voor Federatie Wallonië-Brussel

Foto: belga

De Federatie Wallonië-Brussel, die maandag in Namen boven het doopvont gehouden werd door de vier Franstalige partijen, komt voor Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) neer op "separatisme in de derde graad". Zo stelt ze dinsdag in een reactie.

Aangezien het concept van de federatie zelfs voor Franstalige constitutionalisten betekenisloos is binnen de context van de Belgische grondwet maken de Franstalige partijen voor Grouwels hiermee duidelijk dat de Belgische Grondwet voor hen toch maar een vodje papier is.

"De Franstalige politieke partijen zijn al in het Nirvana van post-België aangekomen waarin Brussel en Wallonië een eigen federatie opmaken", aldus de CD&V’ster.

Ten tweede doen 4 Franstalige partijen alsof zij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vertegenwoordigen. "De Brusselse Vlamingen bestaan niet meer voor de Brusselse Franstalige ministers die gisteren in Namen waren", stelt Grouwels, die erop wijst "dat er nog zoiets als een paritair samengestelde Brusselse gewestregering bestaat".

Volgens haar werd maandag de Franse gemeenschap ten grave gedragen door het oprichten van een federatie van twee aparte regio’s, waarbij elk dus zijn eigen potje kookt.

De CD&V-minister leidt daaruit af dat de hoofdstedelijke rol van Brussel voor de Franse Gemeenschap gisteren definitief werd uitgegomd, en dat de Franstalige Brusselaars voortaan voor de financiering van hun gemeenschapsbevoegdheden helemaal op zichzelf zijn aangewezen.

Voor CD&V blijft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest behouden zoals het in 1989 werd opgericht, besluit ze.

Gatz vreest dat Vlamingen ’Wallo-Brux’  gaan misbruiken 

Sven Gatz, Open Vld-fractieleider in het Vlaams parlement en Brusselaar, vreest dat de officiële voorstelling van de Federatie Wallonië-Brussel maandag door sommige Vlamingen misbruikt zal worden om de onderhandelingen over een staatshervorming af te schieten.

"’Wallo-Brux’ bestaat als informele naam al jàren en nu zou het voor sommigen een excuus zijn om niet rond de onderhandelingstafel te zitten?", twitterde hij dinsdag.

Corrigeer

MEER NIEUWS