Peeters breekt handelsmissie Brazilië af

Peeters breekt handelsmissie Brazilië af

Foto: belga

Minister-president Kris Peeters verlaat een handelsmissie in Brazilië om woensdag in het Vlaams Parlement te kunnen deelnemen aan een actualiteitsdebat. Het onderwerp: zijn uitspraken over Brussel.

 

'Brussel zal nooit een volwaardig gewest worden', zei Peeters zaterdag in de krant La Libre Belgique. Volgens hem moeten de Vlaamse en Franse Gemeenschap een belangrijke stem behouden in Brussel. Hij verwees naar de Octopusnota van de Vlaamse regering, waarin dat ook zo staat.

 

Die uitspraak heeft de laatste dagen een pak stof doen opwaaien, met name aan Franstalige kant. Maandag reageerden de Franstalige partijen prompt met de aankondiging dat de naam van de Franse gemeenschap verandert in Fédération Wallonie-Bruxelles.

Actualiteitsdebat

Door de controverse drong onder meer Groen! erop aan om woensdag een actualiteitsdebat over de kwestie te organiseren. Door eerst controversiële uitspraken te doen en nadien naar het buitenland te vertrekken, zet Peeters 'het parlement buitenspel', zegt Groen!-fractieleider Filip Watteeuw vanmiddag.

Peeters had zelf voorgesteld om het debat op donderdag te houden, maar daar ging het Vlaams parlement niet mee akkoord. Na overleg met de verschillende fracties besliste parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) dat er woensdag een actualiteitsdebat zou komen over de kwestie.

De minister-president vindt het spijtig dat hij de economische missie vroegtijdig moet verlaten. 'Er waren immers nog een aantal belangrijke contacten gepland. Maar ik zal mij laten vervangen door iemand anders van de delegatie.' Peeters merkt wel nog op dat het uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement maandag al bijeen was gekomen en toen geen vragen had over zijn uitspraken van de dag voordien.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de minister-president een economische zending moet verlaten vanwege binnenlandse aangelegenheden. In 2008 haalde de bankencrisis Peeters vervroegd uit Japan en vorig jaar zorgde het Opel-dossier voor een vervroegde terugkeer van de minister-president uit Californië.

Peeters was in Brazilië op een economische missie met Vlaamse bedrijven uit de logistieke sector en uit de sector van de sporttechnologie. Hij zou normaal tot woensdagavond in het Zuid-Amerikaanse land blijven.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS