Dertig jaar cel voor moordenaars Kitty

De drie moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen moeten elk dertig jaar de cel in. Galip Kurum gaat in cassatie tegen zijn veroordeling. Dat heeft zijn advocaat dinsdagavond bekendgemaakt.

'Ik weet niet wanneer jullie vrij zullen komen', zei de rechter. 'Maar ik hoop dat jullie die jaren in de cel zullen gebruiken om na te denken over jullie vreselijke daden.' Normaal gezien kunnen de beschuldigden al na tien jaar de vrijlating aanvragen.

'Het kwaad moet worden bestraft'

Gisteren oordeelde de jury al dat Nourredine Cheikni, Galip Kurum en Hassan Iasir schuldig zijn aan de roofmoord op Kitty Van Nieuwenhuysen, de poging doodslag op Peter Vanstalle en de schoten op buurtbewoner Ismaïl Sacoor. 

'Omdat het kwaad bestaat in onze maatschappij, moeten we geloven dat schuld en straf ook bestaan', zei de advocaat-generaal. 'We moeten het normaal vinden dat het kwaad bestraft wordt. Wel, de enige normale straf voor de feiten is de levenslange opsluiting.' 

'Verscholen achter leugens'

De magistraat wees erop dat de drie er niet voor terugschrokken om bruut geweld te gebruiken tegenover de slachtoffers, om te krijgen waar ze hun zinnen hadden op gezet en om hun vlucht te verzekeren. 'Op geen enkel moment hebben ze sympathie voor de daden van hun kompanen ontkend; op geen enkel moment hebben ze hun aandeel in de feiten bekend; op geen enkel moment hebben ze op zijn minst hun schuld erkend. Integendeel, ze hebben zich verscholen achter leugens en verzinsels.'

Nochtans hadden ze alle drie een familie om op terug te vallen die hen kon helpen bij hun reïntegratie. Ook genoten ze alle drie de voorwaardelijke vrijlating, aldus de advocaat-generaal. 'Dat heeft niet geholpen. Nu moeten we hen duidelijk maken dat ze zich door hun daden minstens tijdelijk buiten de maatschappij hebben gesteld.'

Emotionele argumenten

De verdediging van de daders trachtte eerder met emotionele argumenten de jury ervan te overtuigen de daders geen levenslang te geven. 'Geef geen straf die hen elke toekomst ontneemt. Laat de wanhoop niet domineren, maar reik de beschuldigden een hand', klonk het. 'Ik wil de mogelijkheid om me ooit te herpakken', voegde Cheikni daar aan toe.

Kurum in cassatie

Galip Kurum gaat in cassatie tegen zijn veroordeling voor het hof van assisen van Brussel. Dat heeft zijn advocaat Olivier Martins dinsdagavond aangekondigd. Martins liet weten dat hij binnen een termijn van 15 dagen een verzoekschrift met de argumenten voor cassatie zal indienen.

Corrigeer

MEER NIEUWS