Jaarlijks driehonderd tbc-gevallen in Brussel

© EPA

Tuberculose is nog lang de wereld niet uit, ook in Brussel niet. 'Tbc-bestrijding in Brussel is meer dan ooit nodig', zegt Wouter Arrazola de Oñate, medisch directeur van de Vlaamse vereniging voor respiratoire gezondheidszorg en tuberculosebestrijding (VRGT). Dat meldt Brussel Deze Week (BDW).

bpr

België telt jaarlijks meer dan duizend nieuwe tbc-patiënten. Met nieuwe ziektegevallen (incidentie, red.) van 9 op de 100.000 scoort ons land erg goed, maar tegelijk ook binnen de verwachtingen van de sociaaleconomische welvaart in België.

Zuid-Amerika

Minder goed is het gesteld met Brussel, waar jaarlijks zo'n driehonderd gevallen worden vastgesteld en dat al, in min of meer gelijke mate, gedurende tien jaar. Daarmee zit Brussel op het niveau van een gemiddeld Zuid-Amerikaans land.

'Maar zo mag je het niet stellen', zegt dokter Arrazola de Oñate. 'We zien dat in landen met een lage tbc-incidentie de grote steden meer tbc-gevallen vertonen. Meestal is dat drie keer meer. Zoals in België dus.'

Metropolen meer vatbaar

Dat metropolen meer vatbaar zijn voor tbc, heeft onder meer met armoede en migratie te maken. Grootsteden hebben vaak een sterke concentratie van verschillende bevolkingsgroepen die in armoede leven en op die manier vatbaarder zijn voor de ziekte: migranten, maar ook daklozen, kansarmen en drugsverslaafden.

De VRGT en de Franstalige zusterorganisatie Fares benadrukken dat ze er alles aan doen om de ziekte onder controle te houden. 'Overdreven paniekreacties zijn totaal niet nodig', zo luidt het verder.