Twee laatste sprekers Ayapaneco spreken niet meer met elkaar

De eeuwenoude Mexicaanse taal Ayapaneco wordt met uitsterven bedreigd. Zeker nu de twee laatste mensen die de taal beheersen, ruzie hebben met elkaar. Dat schrijft de Huffington Post.

De 75-jarige Manuel Segovia en de 69-jarige Isidro Velazquez zijn de laatste twee mensen op de hele wereld die de Ayapaneco-taal vloeiend spreken. De twee mannen wonen op 500 meter van elkaar in het Mexicaanse dorp Ayapa, dat deel uitmaakt van de zuidelijke staat Tabasco. Segovia en Velazquez hebben elkaar volgens kennissen nooit goed kunnen uitstaan, maar nu is er zelfs helemaal geen contact meer tussen de twee. De oorzaak van de ruzie is niet bekend.

Toch is er nog hoop voor het Ayapaneco. Daniel Suslak, een linguïstische antropoloog van de Amerikaanse Indiana Universiteit, is van plan om een Ayapaneco-woordenboek te maken. Volgens de Sydney Morning Herald wil hij de taal zo levend houden. Hopelijk is de lucht tussen Velazquez en Segovia tegen dan geklaard, want Suslak zal de hulp van beide mannen goed kunnen gebruiken.

Het Ayapaneco is niet de enige taal die met uitsterven bedreigd wordt:

  • Ter Sami: Wordt gesproken op het Kola-schiereiland in het noordwesten van Rusland. De taal werd daar in 1930 verboden op de scholen en vandaag zijn er nog maar twee ouderen die ze spreken.
  • Kayardild: Vier Aboriginals op de Bentinck en Moringtoneilanden in het Australische Queensland beheersen deze taal nog.
  • Lengilu: Idonesische taal die nog gesproken wordt door vier mensen in het noordoostelijk gelegen Kalimantan.
  • Mabire: Afrikaanse taal van de Mabire-stam in Tsjaad die nu alleen nog beheerst wordt door hun stamhoofd. Daarom zijn er twijfels of hij de taal nog vloeiend spreekt.
  • Tehuelche: De laatste vier sprekers van het Tehuelche, een taal van nomadische jagers in Chili, wonen in het Argentijnse deel van Patagonië
     
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees