Mode

Modebloggers aan de macht

Blogster Sofie Valkiers van www.fashionata.com Foto: fashionata

Ze palmen de eerste rij van modedefilés in en worden door ontwerpers op handen gedragen, tot grote frustratie van gevestigde moderedacteurs. De macht in modeland is vandaag aan de bloggers. Twee Vlaamse blogsters geven hun geheimen prijs en wij verklappen onze favoriete blogs.

De eerste rij van een modedefilé is heilig. Daar zitten de Hollywoodsterren en invloedrijke modepausen als Anna Wintour, de hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue. Tot enkele seizoenen geleden plots vers bloed op de front row verscheen. Stuk voor stuk jeugdige jongens en meisjes met een iPhone, iPad of laptop op schoot. Intussen zit rond de gemiddelde catwalk al zo'n veertig procent bloggers. De luxemerken beseffen maar al te goed wat voor een buzz zij kunnen veroorzaken. Nog voor het laatste model de catwalk afloopt, staat hun pittige commentaar al op Facebook, Twitter en hun persoonlijke blog. Overal ter wereld lezen hun fans gretig mee hoe fantastisch, opwindend of smakeloos de nieuwe collectie van Dior, Chanel of Yves Saint Laurent is. En de ontwerpers sluiten de bloggers in de armen. Zo is de invloedrijke Filipijnse blogger Bryanboy -- die weleens wordt vergeleken met Paris Hilton -- in de gratie gevallen van ontwerper Marc Jacobs. Die laatste was zo onder de indruk dat hij zelfs een handtas naar hem vernoemde: de 'BB'. En de Zweedse modeblogster Elin Kling mocht een eigen collectie ontwerpen voor H&M.


Roze strik
Geen wonder dat heel wat moderedacteurs zich voorbijgestoken voelen door deze tweetende, facebookende en bloggende jongeren. Zij hebben jaren moeten vechten voor hun plaatsje op de eerste rij en nu vliegen ze plots weer naar achteren. Franca Sozzani, de hoofdredactrice van de Italiaanse Vogue, verwoordde haar frustraties -- ironisch genoeg -- op haar blog. 'Ze richten niet veel schade aan omdat het net motten zijn. Ze leven maar één nacht. Als ze langer blijven, komt dat niet omdat ze betere bloggers zijn of omdat hun blog interessanter is. Het is gewoon een trend die uit proportie wordt geblazen en heel wat volgelingen aantrekt, zoals zovele trends in de modewereld.'


De rivaliteit tussen bloggers en journalisten bereikte een hilarisch hoogtepunt toen de piepjonge blogster Tavi Gevinson -- op het moment van de feiten was ze dertien jaar -- met een gigantische roze strik op het hoofd naar de modeshow van Dior zat te kijken, op de eerste rij. Achter haar zat een zeer misnoegde Britse journaliste van Grazia, Paula Reed, die op Twitter een foto plaatste van haar -- beperkte -- zicht tijdens de modeshow.


Bloggen voor het cv
De intussen 15-jarige Tavi is erg geliefd bij de ontwerpers, ze is zelfs zo'n beetje de mascotte van de modewereld geworden. En dat ondanks haar erg aparte stijl: het schriele meisje draagt een omabril en vooral tweedehandskledij. Maar ze springt er wel bijzonder origineel mee om. Ze begrijpt trouwens niet waar de moderedacteurs zo'n heisa over maken, schreef ze op haar blog: 'Als er écht concurrentie was, dan zouden de redacteurs niet zoveel aandacht geven aan de bloggers. Blogs en magazines zijn allebei goed en hebben verschillende kwaliteiten, het is als appelen met peren vergelijken. We mogen elkaar dus niet bestrijden, maar we moeten samenwerken. Altijd.'


Ook Sofie Valkiers, van de bekende Vlaamse blog Fashionata, begrijpt niet waarom de redacteurs zo steigeren. 'Er zijn nu eenmaal bloggers die veel meer lezers hebben dan bepaalde magazines. En misschien zijn er modejournalisten die hopen dat de bloggers zullen verdwijnen, maar dat is ijdele hoop. De goede blogs zullen blijven. Net als de magazines, trouwens. Want het blijft leuk om rustig te kunnen bladeren en inspiratie op te doen. Maar blogs vind ik toch fijner omdat ze persoonlijker zijn. Je kan er echt een band mee opbouwen.'
Vorige maand ging er voor Sofie een meisjesdroom in vervulling: ze was uitgenodigd op de Paris Fashion Week. Naar eigen zeggen voelde ze zich er al meteen thuis. 'En verrassend genoeg kreeg ik die uitnodiging vrij vlug te pakken, al heb ik wel wat contacten moeten aanspreken. Maar het feit dat ik al vier jaar bezig ben, gaf wel vertrouwen bij de modehuizen. Veel blogs verdwijnen na een jaar of zelfs sneller.' Zelf gaat ze ermee door, ze droomt er zelfs van om op een dag voltijds aan haar blog te kunnen werken. 'Of dat ooit lukt, valt moeilijk te voorspellen. Maar de laatste tijd merk ik toch dat Fashionata in een stroomversnelling zit. Al mag ik zeker niet klagen, want dankzij mijn blog heb ik nu al een droomjob: ik werk als styliste en journaliste voor magazines.'


Ook blogster Kim Siroyt van Brunetteblogging droomde ervan om te schrijven voor modebladen. Daarom begon ze zo'n half jaar geleden met haar blog. 'Het is een ideale manier om jezelf en je creativiteit in de kijker te zetten. Zo'n blog staat prima op je cv.' En het heeft gewerkt, want onlangs maakte ze haar eerste opdracht voor het magazine Label. En haar blog is intussen -- met bijna 10.000 bezoekers per maand -- een groot succes. Volgens Kim moet een goede blog vooral origineel zijn. 'Foto's van modeshows vind je overal. Je moet dus voor eigen inhoud zorgen. Zonder schrijffouten en mét mooie foto's. En het is ook belangrijk dat je persoonlijke -- maar niet té persoonlijke -- en herkenbare dingen schrijft, zodat de lezers zich aan je kunnen spiegelen. Je mag je zeker niet als een superster gedragen. Maar àls je wordt uitgenodigd voor een exclusief evenement, een winkelopening bijvoorbeeld, dan moet je dat zeker tonen. Lezers vinden dat geweldig.' Al mag je als beginnende blogger niet verwachten dat het allemaal vanzelf gaat. 'Bloggen is hard werken, want je moet je blog regelmatig updaten. Anders komen je lezers niet terug. Daarnaast moet je ook netwerken met andere bloggers, door hun blogs te bezoeken en commentaar achter te laten. Als die hen bevalt, komen ze ook sneller op jouw blog kijken. En wie weet ontmoet je hen later wel in levenden lijve, op een of ander evenement.'

www.fashionata.be

www.brunetteblogging.com

Onze 10 favoriete blogs


www.cupcakesandcashmere.com
Deze blog werd ons getipt door de Vlaamse topblogsters Kim Siroyt én Sofie Valkiers. En wie zijn wij om deze professionals tegen te spreken? Volgens Kim is deze blog top omdat het een combinatie is van leuke outfits en heerlijke recepten (de chocoladecake ziet er verrukkelijk uit). Bovendien zijn de posts vlot geschreven en staan er mooie foto's bij.

www.thestylerookie.com
De piepjonge Tavi Gevinson (15) uit Chicago is intussen een waar blogicoon, het knuffeldiertje van de modewereld. Ze verdient haar plek op de front row van modeshows door haar pittige commentaren bij nieuwe collecties, shows en evenementen én haar vele originele foto's en filmpjes. Dit meisje slaagt erin haar lezers te fascineren met de meest extravagante outfits.

www.gofugyourself.com
Blogsters Jessica Morgan en Heather Cocks -- ook bekend als 'the fug girls' -- richten hun humoristische pijlen op de vele sterren op de rode loper en meer bepaald op hun modeflaters. Onder meer Lindsay Lohan en Paris Hilton zijn vaak 'slachtoffer' van deze hilarische commentaren.

www.whatkatiewore.com
Het lieftallige koppel Katie en Joe besloot om een blog bij te houden. Katie zou een jaar lang elke dag een andere outfit dragen, die Joe dan zou fotograferen en omschrijven. Het lukte, maar toen het jaar om was (in januari 2010) besloten ze gewoon verder te gaan om al hun enthousiaste fans te plezieren.

stylebubble.typepad.com
De 26-jarige Brits-Chinese Susanna Lau -- ook bekend als Susie Bubble -- is een van de sterren aan het blogfirmament en bovendien een pionier in het genre. Het leverde haar zelfs een job op als webredacteur bij het magazine Dazed & Confused. Maar intussen gaf ze daar alweer haar ontslag om zich fulltime met haar blog en allerlei zijprojecten bezig te houden.

www.youngfatandfabulous.com
De meeste modebloggers zijn magere meisjes, maar gelukkig biedt de Amerikaanse Gabi Gregg een mooi tegenwicht. Op haar blog toont ze trots hoe je ook als volslanke vrouw kunt schitteren in creatieve outfits.

thesartorialist.blogspot.com
Dit is een van de iconen binnen de blogwereld. Het concept is nochtans erg eenvoudig: blogger Scott Schuman fotografeert op straat mensen met originele outfits, in alle grote modesteden. Het gerenommeerde Time Magazine omschreef zijn blog als een 'must-read voor stijlfanaten' en hij stond zelfs in de top-100 van stijl- en designiconen.

www.bryanboy.com
De 22-jarige Bryan 'Bryanboy' Grey-Yambao uit de Filipijnen mag heel wat internationale modeshows vanop de eerste rij beleven. Topontwerper Marc Jacobs vernoemde zelfs een handtas naar hem. Zijn blog is dan ook de moeite. Het ziet er allemaal erg strak uit en de originele outfits hebben een hoog dandygehalte.

www.fashionisspinach.com
Deze blog verdient in ieder geval de prijs voor de origineelste naam. Blogster Betsy Lowther werkte als lifestylejournaliste (onder meer voor The Washington Post), maar wilde graag een plek om haar over haar hoogstpersoonlijke passies te schrijven: onbekende designers, kleine boetieks en vintage. Op deze mooie blog vind je allerlei leuke nieuwtjes en een leuke inkijk in de wereld van mode en design.

fifi-lapin.blogspot.com
Voor fans van schattige diertjes én mode is deze blog het summum. Het konijn Fifi Lapin heeft een grappige blog waarop ze telkens in outfits van topdesigners verschijnt. En ook haar stijlboek What shall I wear today -- Style secrets of a furry fashionista is een waar succes. Het tijdschrift Vogue omschrijft haar als 'een ongewone -- maar machtige -- modekracht'.
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees