Fit & Gezond

Onvruchtbare vrouw bevalt na transplantatie eierstokweefsel

Onvruchtbare vrouw bevalt na transplantatie eierstokweefsel

Foto: reuters

Dankzij de transplantatie van eierstokweefsel van haar tweelingzus, heeft een onvruchtbare vrouw uit Frankrijk een kind op de wereld gezet. Het gaat om een Europese primeur, in Brussel uitgevoerd.

'De moeder en het kind stellen het goed', zei gynaecoloog-verloskundige Guy Kerbrat van het ziekenhuis Parly II-Le Chesnay, in de regio Parijs. Het kind, Victoria, woog 2,850 kilo bij haar geboorte op 8 maart.

'Het is de eerste keer in de wereld dat zo'n transplantatie gebeurt tussen tweelingen met het syndroom van Turner', zei professor Jacques Donnez, de gynaecoloog van de UCL (Université Catholique de Louvain-la-Neuve) in Brussel. Het syndroom van Turner is een chromosale afwijking die voorkomt bij 1 op 2.500 meisjes.

Het is ook de eerste keer dat een dergelijke transplantatie gebeurt in Europa, zegt Donnez. In 2008 zette een vrouw in Londen een dochter op de wereld nadat eierstokweefsel van haar tweelingzus werd ingeplant. Maar die transplantatie gebeurde in de Verenigde Staten. Haar arts, Sherman Silber, had al vier geboortes gerealiseerd bij identieke tweelingzussen waarvan er een een vroegtijdige menopauze had.

Bij transplantaties tussen identieke tweelingen is geen behandeling nodig tegen afstoting. Dat zou de zwangerschap in gevaar kunnen brengen. De moeder van Victoria had een vroegtijdige menopauze vanwege het syndroom van Turner. Daardoor had ze geen eierstokken.

Enkele maanden na de transplantatie, op 25 augustus 2009, had de patiënte weer een normale cyclus. Ze raakte op natuurlijke wijze zwanger, aldus Donnez.
 

Corrigeer