Energiezuiniger bouwen loont

Energiezuiniger bouwen loont

Foto: Corelio Classifieds

Vandaag is de vraag niet langer of je energiezuinig bouwt, maar wel hoe ver je daarin wil gaan. Op dit ogenblik mag een nieuwe woning maximaal een E-peil 80 hebben. In 2012 wordt dat maximum verlaagd tot E70, in 2014 wordt het E60. Loont het de moeite om nu al energiezuiniger te bouwen dan de wet anno 2011 voorschrijft? Jazeker, zeggen zowel de Bouwunie als de Vlaamse Confederatie Bouw.

Tegen 2014 moeten nieuwbouwwoningen zowat een kwart energiezuiniger zijn dan de woningen die vandaag worden gebouwd. Bouwunie berekende wat dit voor een doorsnee Vlaamse nieuwbouwwoning zal betekenen. De Unie van het KMO-bouwbedrijf ging uit van een halfopen bebouwing van zo’n 175 m² totale vloeroppervlakte met E80-peil. Wanneer je meer isolatie, een betere luchtdichtheid en een energiezuinigere ventilatie voorziet, dan kan volgens de Bouwunie met een meerinvestering van zo’n 7.500 euro een E-peil van 60 worden gehaald. Deze investering kan op 10 jaar tijd worden terugverdiend.

Doordacht concept

Bouw je een halfopen bebouwing met 175 m² totale vloeroppervlakte en met een E60-peil, maar volgens een doordacht concept, dan kan dit - nog steeds volgens Bouwunie - zelfs voor een lagere prijs (zo’n 4.000 euro minder) dan voor een huidige E80-woning. Een doordacht concept betekent o.a. een compactere woning, de garage uit de woning verwijderd, de cv-ketel dicht bij de keuken…

Dankzij een doordacht concept kan je dus voor een lagere prijs een woning bouwen die energiezuiniger is dan de wet nu oplegt. In vergelijking met een E80-woning bespaar je in een E60-woning minstens 600 euro per jaar op je verwarmingskosten. Als de energieprijzen zullen stijgen, wat volgens Bouwunie zelfs waarschijnlijk is, dan bespaar je uiteraard meer.

E35 voor compacte alleenstaande villa

Ook volgens de Vlaamse Confederatie Bouw loont het de moeite om energiezuiniger te bouwen dan de wet vandaag voorschrijft. Om dat te bewijzen, ontwikkelde de VCB de E-calculator. De VCB ging uit van een alleenstaande, maar compacte kubusvormige villa met een bewoonbare oppervlakte van 200 m². Wanneer een bouwheer het E-peil van deze woning laat dalen tot E35, betaalt hij volgens de E-calculator initieel ongeveer 26.000 euro méér dan voor een E80-woning. Dit komt neer op ongeveer 15%.

Tegenover deze belangrijke extra uitgaven staan echter aanzienlijke extra subsidies van de overheid plus een fors lagere energiekost.

Bij rijwoningen en appartementen ligt volgens de Ecalculator het optimale E-peil eerder in de buurt van E60.  Marc Dillen, directeurgeneraal van de VCB: ’In ons voorbeeld zal een bouwheer voor zijn E35-woning per maand 32 euro méér moeten afbetalen dan voor een E80-woning. De hogere investeringskosten worden niet helemaal gedekt door de subsidies. Maar in ons voorbeeld liggen bij een E35-woning de energiekosten 54% lager bij een strikt reglementaire E80-woning. Tegelijk zal de bewoner per maand 94 euro minder energiekosten hebben. De maandelijkse woonkost - dus de lening- en energiekost samen - ligt bij deze voorbeeldwoning het laagst bij een E35-peil.

Marc Dillen: ‘De uitkomst zal anders zijn als de overheid haar subsidiebeleid wijzigt. Op dit ogenblik brengen de groenestroomcertificaten voor fotovoltaïsche zonnepanelen een minimale vergoeding van 330 euro per jaar op, gegarandeerd over een periode van 20 jaar. Een met zonnepanelen uitgeruste particuliere woning kan ongeveer vier groenestroomcertificaten per jaar opleveren. Daardoor is het momenteel nog altijd bijzonder interessant om woningen met zonnepalen uit te rusten. Maar vanaf 1 juli van dit jaar zal de minimale vergoeding dalen tot 300 euro per stroomcerficaat, vanaf 1 oktober tot 270 euro en vanaf 1 januari 2012 tot 250 euro. Vanaf 1 januari 2013 zal de vergoeding nog slechts 190 euro bedragen en nog maar zijn gegarandeerd voor 15 jaar.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees