Argentijnse schrijver Ernesto Sabato overleden

Sabato in 2002 Foto: REUTERS

De veelgeprezen Argentijnse schrijver Ernesto Sabato is zaterdag op 99-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn woning in Santos Lugares in de provincie Buenos Aires, door de gevolgen van een bronchitis.

Sabato, die Italiaanse en Albanese roots had, werd op 24 juni 1911 geboren in Rojas. Hij genoot een wetenschappelijke opleiding, maar koos ten tijde van de Tweede Wereldoorlog voor een carrière als schrijver.

Sabato groeide uit tot één van de belangrijkste Argentijnse schrijvers van zijn tijd. Tot zijn bekendste werk behoren de romans De Tunnel en Over Helden en Graven. Hij schreef ook vele essays. In 1984 ontving hij de Cervantesprijs, de belangrijkste onderscheiding in de Spaanstalige literatuur.

Conadep-Commissie

Ook politiek speelde Sabato, die in zijn jeugd met communisme dweepte, een vooraanstaande rol. Op vraag van de eerste president na de militaire dictatuur (1976-1983), Raul Alfonsin, nam de schrijver immers de leiding van de Conadep-Commissie.

De Conadep-Commissie ploos het lot van vermiste slachtoffers uit en vergaarde bewijzen van de misdaden van de dictatuur. Het rapport geldt nog steeds als het belangrijkste document dat er bestaat over de schendingen van de mensenrechten tijdens de Argentinijnse militaire junta.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees