'Droogte kan nog maanden duren'

'Droogte kan nog maanden duren'

Foto: JAN DE MEULENEIR

De anticyclonale situatie, die al sinds januari Centraal- en West-Europa weerkundig beïnvloedt en droogte veroorzaakt, kan nog 'enkele weken' en zelfs 'enkele maanden' duren. Dat heeft de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties (WMO) meegedeeld.

 'De reden van deze lange aanhoudende periode van droogte is een zeer persistent hogedrukfront boven West- en Centraal-Europa', zegt de WMO. 'Deze situatie is zeer stabiel en kan nog enkele weken of zelfs meerdere maanden aanhouden.'

Van februari tot april kende een groot deel van Europa een 'aanzienlijk tekort aan neerslag'. In die drie maanden bedroeg de neerslag 40 tot 80 procent van het gemiddelde in dezelfde periode tussen 1951 en 2000. In sommige delen van Centraal-Europa was dat zelfs minder dan 40 procent.

De aanhoudende droogte veroorzaakte her en der al bos- en heidebranden. Ook heel wat landbouwers dreigen stilaan in de problemen te raken.

'Nog geen drama's'


Volgens Anne-Marie Vangeenberghe, de woordvoerster van de Boerenbond, valt de situatie voor de Belgische landbouwers momenteel nog mee. 'De boeren kijken uit naar regen, maar maken zich nog geen al te grote zorgen. De situatie is zeker niet ideaal, maar er dreigen nog geen drama's', klinkt het.

Na een warm weekend wordt voor maandag alvast regen voorspeld. 'Heel veel gewassen zijn momenteel erg stressgevoelig. Ze zijn zwak, maar zeker niet dood. Maandag kunnen ze hopelijk voldoende vocht opnemen', zegt Vangeenberghe. Ze voegt er wel aan toe dat het belangrijk is dat het voldoende lang regent. 'Een korte, harde stortbui zal niet voldoende zijn want de grond is erg droog. Er moet dus voldoende water vallen zodat het kan indringen'.

Een lange warme zomer is op zich ook geen probleem voor de landbouwers. 'Het mag droog en warm zijn, zolang we elke week maar een goede regenbui krijgen', aldus Vangeenberghe.

Waalse boeren hopen op veel regen

De Waalse Landbouwfederatie (FWA) ziet het iets somberder in. 'We hebben 48 uur regen nodig en geen onweders zoals die die aangekondigd zijn voor dit weekend', zegt Yvan Hayez van de  FWA.

'De boeren hebben onafgebroken buiten van zachte regen nodig', aldus Hayez. 'Die dringt door in de bodem bouwt de waterreservers weer op.'
De onweders die voor dit weekend voorspeld worden, zijn slecht nieuws voor de landbouwsector. 'Die zijn kort, krachtig en plaatselijk en dringen helemaal niet in de bodem.'
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees