Rechter bevestigt publicatieverbod Google

Rechter bevestigt publicatieverbod Google

Foto: rr

Het hof van beroep in Brussel bevestigt dat Google geen foto’s of artikels van Frans- of Duitstalige kranten op zijn sites mag publiceren.

Het proces draait om Google News, de website waar Google nieuwsverhalen van verschillende onlinemedia samenbrengt, vooral websites van kranten. Dat gebeurt volautomatisch. De site toont alleen de titels en inleidingen van de artikels, wie meer wil lezen moet doorklikken naar de website van de krant.

Publicatieverbod en dwangsom

Heel wat media leggen zich gewoon neer bij het bestaan van Google News. Sommige omarmen de site zelfs: ze werken hard om te zorgen dat hún nieuwsverhalen bovenaan staan op Google News, want dat trekt extra bezoekers naar hun eigen site.

Maar de Waalse kranten stapten in 2006 naar de rechter. Zij vinden dat Google hen moet vergoeden voor het gebruik van hun nieuws.

Google vond het niet nodig zich te komen verdedigen en werd bij verstek veroordeeld voor het schenden van de auteursrechten van de Waalse kranten. Google schond volgens de rechter het auteursrecht door zonder toestemming van de kranten links naar hun artikels te plaatsen en hun foto’s over te nemen. De krantenartikels moesten meteen verdwijnen van Google News, op straffe van een forse dwangsom.

Google schrapte kranten uit zoekmachine

Google reageerde snoeihard: het haalde de artikels van de kranten inderdaad weg uit Google News, maar schrapte de kranten tegelijk ook uit zijn zoekmachine. Een maatregel die deze kranten zogoed als onzichtbaar maakt op het web en hen veel bezoekers kostte.

Er kwam een nieuw proces in 2007, dat opnieuw door Copiepresse, de auteursrechtenmaatschappij die de Franstalige Belgische kranten vertegenwoordigt, werd gewonnen. De rechter legde ook een dwangsom op van 25.000 euro per dag vertraging.

Op dat moment begonnen Google en Copiepresse aan onderhandelingen over een vergoeding voor het gebruik van artikels in Google News. Maar er kwam geen akkoord uit de bus.  

Google heeft altijd volgehouden dat het alleen maar verwijst naar de krantensites en dat het daarmee de auteursrechten niet schendt. De Amerikaanse mediagroep tekende beroep aan, maar kreeg dus geen gelijk. Het hof van beroep in Brussel bevestigde donderdag grotendeels het vonnis, inclusief de dwangsom.

Google bestudeert vonnis

In een eerste reactie zegt Google het oordeel van de rechtbank te bestuderen om eventuele vervolgstappen te bepalen.

"Naar onze mening is het verwijzen naar informatie met korte titels en directe links naar de bron niet alleen legaal, maar moedigt het internetgebruikers ook aan om kranten online te lezen", zegt woordvoerster Anoek Eckhardt. "Wij zijn ervan overtuigd dat Google Nieuws volledig in overeenstemming is met de geldende auteursrechtwetgeving.

"Doorverwijzen is de gangbare praktijk van zoekmachines, Google Nieuws en zo’n beetje iedereen op internet. Wij blijven geëngageerd samenwerken met uitgevers, en blijven zoeken naar nieuwe methoden om inkomsten te genereren met het online verspreiden van nieuws."

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees