Food

Het oordeel van onze jury

Uiensoep Piet Huysentruyt Foto: Lieven Van Assche

Onze jury bestaat uit drie mannen en drie vrouwen. Voor elk gerecht krijgen ze twee borden. Pas na hun oordeel komen ze te weten wat nu van welke chef kwam.

Voorgerecht: 0-6

Uiensoep: Het volledige panel vindt die van Meus de beste. ‘Veel voller van smaak, lekker zoet en vooral niet te veel tym’, luidt het. Dat laatste is bij de soep van Huysentruyt wel het geval. Nochtans zitten er in beide gerechten maar twee takjes. Van waar die sterke smaakt dan komt? Even kijken op het kruidenbusje Italian Mix dat we van Huysentruyt moesten gebruiken. En inderdaad, ook daar zit tym in.

Hoofdgerecht: 15-3

Stoofvlees: Eén gaat er voor Meus, de rest zweert bij de stoverij van Piet. Zelfs een overtuigde Meus-fan die ‘het stoofvlees van Jeroen’ al verschillende keren at, moet toegeven dat de versie van Piet beter is. ‘Een saus die veel beter doorsmaakt. Dat komt ervan als je er maar één pint in mag gieten. Dju toch.’ Ook het varkensvlees valt veel meer in de smaak. ‘Duidelijk malser, terwijl het toch minder lang in de pot zat dan het rundsstoofvlees, neen?’, weet een ander jurylid. ‘En vooral interessant, het is ook goedkoper.’ Wat klopt, voor een kilootje varkensvlees tel je 5,95 euro neer, voor rundskarbonades is dat 8,84 euro.

Frieten: Iedereen gaat voor Piet. ‘Veel mooier van kleur en lekker krokant’, is het oordeel. ‘Kan ook niet anders. Als je frietjes op 140 graden voorbakt, duurt het veel te lang voor je ze daarna op 180 bruin krijgt. Een vooraf verloren strijd.’

Mayonaise: Een moeilijke. Na lang twijfelen kiezen er vier voor die van Piet. ‘Het zijn twee totaal verschillende sausen. Die van Huysentruyt is klassiek, mooi wit, zoals je mayonaise gewoon bent. De Meus-mayo is speciaal, die extra eitjes smaken goed door. Ideaal voor wie graag iets leuks op zijn frieten krijgt.’

Het dessert: 4-3


Chocolademousse: Piet wint nog eens. Vier panelleden vallen voor zijn lekkernij en schrapen bijna een gat in hun kommetje. Meus krijgt maar twee stemmen. De reden waarom hij verliest, is best wel opmerkelijk. Die dubbele portie chocolade zorgt ervoor dat de mousse te fel doorsmaakt. Vooraf dachten we nochtans dat hij daarmee zeker de concurrentie op achterstand zou fietsen. ‘Wie echt van donkere chocolade houdt, zal dit ongetwijfeld zeer lekker vinden, maar jammer genoeg is dat hier het geval niet’, luidt het verdict.

Eindscore: 19-11

Met 19 van de 30 te verdelen punten is Piet de koning van deze klassiekers. Als we voor elk van de vijf onderdelen naar de meerheid luisteren, wint hij zelfs met 4–1. Is daarmee alles gezegd? Neen, want smaken verschillen. Het beste voorbeeld: één jurylid vond elk gerecht van Jeroen Meus het beste. Voer tot discussie dus, letterlijk. Maar bij elke wedstrijd is er een winnaar. En deze keer is het overduidelijk: de West-Vlaming die zijn volk als eerste opnieuw leerde koken, wint.
 

Corrigeer