'Onafhankelijk Vlaanderen zal er nooit komen'

Tobback haalt uit naar N-VA en Leterme

Tobback haalt uit naar N-VA en Leterme

Foto: vrt

Dat Standard & Poors de kredietwaardigheid van België op korte termijn niet zal verlagen, is een goede zaak, maar dat neemt niet weg dat België in de de rest van de wereld belachelijk gemaakt wordt. Dat stelde minister van staat Louis Tobback zondagmiddag in De Zevende Dag (Eén).

België is volgens de sp.a’er een wingewest van Duitsland en wordt op energievlak geregeerd vanuit Frankrijk. Een onafhankelijk Vlaanderen zal er dus nooit komen, voegde hij eraan toe.

Volgens Tobback zit ons land op financieel vlak op het goede spoor. Maar of dat komt door het goede regeringswerk zoals premier Yves Leterme gisteren zei, laat Tobback in het midden.

Volgens de voormalige SP-A-voorzitter ligt Leterme met zijn rampzalige kiescampagne uit 2007 aan de basis van de problemen waarmee we nu kampen. "Een staatsdragende partij die de verkiezingen wint met een programma dat ze nooit kan waarmaken en daarmee de deur open zet voor anderen die beweren dat ze dat wel kunnen, heeft een verpletterende verantwoordelijkheid," aldus Tobback.

Tobback schaarde zich ook achter de hertaling van N-VA door zijn voorzitster Caroline - Nieuw-Vlaamse Arrogantie. Wie enige kritiek heeft op de partij, krijgt de hele N-VA over zich heen, waarna de partij zich dan wentelt in haar "Calimero"-rol.

De Leuvense burgemeester zei nog achter zijn stelling te blijven staan dat men een regering zonder N-VA zal vormen als men maar lang genoeg wacht. Hij vond het ook merkwaardig dat de partij blijkbaar toch bereid is om compromissen te sluiten, zoals vorige vrijdag bleek.

In het debat over de gezinshereniging sloot N-VA een compromis met de MR, waarbij de partij de taalvereisten liet vallen. "Als Vlaams-Brabander vind ik dat schandalig", aldus nog Louis Tobback.

De oud-voorzitter wilde niet veel kwijt over de discussie of huidig sp.a-voorzitster Caroline Gennez zichzelf moet opvolgen aan het hoofd van de partij. Maar hij benadrukte dat de nieuwe voorzitter, inclusief Gennez, in elk geval voor een zeer ondankbare taak staat.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees