Spanje getroffen door twee zware aardbevingen

Bij twee zware aardbevingen in Spanje zijn al minstens acht dodelijke slachtoffers gevallen. Er is ook sprake van tientallen gewonden. Het epicentrum lag rond Lorca, een stad met 92.700 inwoners. Verschillende oude gebouwen zijn ingestort en ongeveer 10.000 mensen werden geëvacueerd.

De balans van de aardbeving werd naar beneden bijgesteld, tot 'acht doden en twee zwaargewonden'. De Spaanse regering sprak eerder van tien doden.

Duizenden mensen hebben de nacht in open lucht doorgebracht. In Lorca deelde het Rode Kruis dekens uit aan de bewoners. Het leger zoekt onder het puin van ingestorte gebouwen nog naar eventuele andere slachtoffers. In de nacht van woensdag op donderdag werden nog verschillende naschokken gevoeld.

Beving van 5.3

De eerste aardbeving met een kracht van 4.5 op de schaal van richter trof de stad Lorca in de regio Murcia rond 18.30 uur 's avonds. Om 18.47 uur volgde een tweede, zwaardere beving van 5.3. 

Een van de slachtoffers is minderjarig, zegt Miguel Ángel Perez, hoofd van de communicatiedienst van de regering van Murcia. Volgens hem zijn de hulpdiensten huis na huis op zoek naar slachtoffers. Volgens de Spaanse krant El Mundo werd de wijk Las Vinas het zwaarst getroffen. Huizen werden vernield en bewoners liepen in paniek de straat op.

De burgemeester van Lorca bevestigt dat er in zijn stad vier slachtoffers vielen door ingestorte huizen of rondvliegende brokstukken. Zo stortten zeker twee gebouwen in en moesten een ouderentehuis en een gemeenschapscentrum worden ontruimd. De schok zorgde ook voor scheuren in wegen en bruggen. 

De Spaanse televisie laat beelden zien van een instortende klokkentoren, nipt naast een cameraman.

Ziekenhuis ontruimd

Het ziekenhuis Rafael Mendez moest ontruimd worden omdat het na de aardbevingen zware stabiliteitsproblemen had. De patiënten worden ondergebracht in andere ziekenhuizen in de regio.

De autoriteiten hebben besloten om een militaire noodeenheid naar de getroffen regio te sturen. Het ministerie van Defensie stuurt 150 militairen naar de regio, onder wie een search & rescue team. 

De vice-eerste minister Alfredo Perez Rubalcaba kondigt nu al aan dat hij donderdag de getroffen regio zal bezoeken.

Het epicentrum van de aardbeving lag ten oosten van Lorca. Maar de schok was ook in andere steden van de regio voelbaar. Het zou de krachtigste aardbeving zijn die ooit in het gebied werd gemeten.

Dodelijkste aardbeving sinds 1956

Het is van 1969 geleden dat er nog dodelijke slachtoffers vielen bij aardbevingen in Spanje. En de bevingen van woendagavond zijn de dodelijkste sinds 1956. 

Corrigeer

MEER NIEUWS