Obama stamt mogelijk af van Vlaming

Obama stamt mogelijk af van Vlaming

Foto: AP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft mogelijk Vlaamse roots. Onderzoekers van het genealogische instituut Eneclann in Dublin hebben uitgeplozen dat Obama waarschijnlijk afstamt van een Vlaamse, Nederlandse of Franse hugenoot die op het einde van de zeventiende eeuw naar Ierland is geëmigreerd.

Eneclann, een onderzoekscentrum verbonden aan het befaamde Trinity College en gespecialiseerd in familieonderzoek, bestudeert al jaren de Ierse wortels van Obama. Zo staat al een tijdje vast dat Obama's betbetovergrootvader aan moeders kant in Ierland woonde. Hongersnood dreef Falmouth Kearney in 1850 naar Amerika.

Toen onderzoekster Fiona Fitzsimons van Eneclann vorig jaar de Ierse wortels van Obama uit de doeken deed op de radio, ging er bij luisteraar Dick Benn een lichtje branden. Hij herkende namen van eigen voorvaderen en nam contact op. De nieuwe info toonde aan dat Kearney's moeder Phoebe Donovan de dochter was van Fulmoth Donovan en Mary Benn.

De familie Benn kwam volgens Fitzsimons van het Europese vasteland. Tot 1750 was de familienaam immers Behn. 'Doorheen ons onderzoek hebben we een profiel van de familie opgebouwd. We denken dat de Benns oorspronkelijk Vlaams of Nederlands waren, of misschien zelfs Franse hugenoten (Franse protestanten, nvdr), die zich op het einde van de zeventiende eeuw in Ierland vestigden', aldus Fitzsimons.

Obama komt volgende week naar Ierland en zal het dorpje Moneygall met een bezoek vereren. Dankzij het genealogisch speurwerk hebben Dick Benn en Tom Donovan alvast een uitnodiging voor een ontmoeting met hun beroemde verre achterneef op zak.
 

Corrigeer

MEER NIEUWS