Europese banken financieren Kadhafi's clustermunitie

Europese banken investeren nog steeds in de productie van clustermunitie. Dat blijkt uit het jaarrapport over clusterbommen dat IKV Pax Christi en Netwerk Vlaanderen woensdag hebben voorsgesteld. Onder meer de munitie van Kadhafi wordt geproduceerd met Europees geld. De Belgische banken zijn evenwel niet betrokken.

Clustermunitie bestaat uit honderden kleine bommen, vervat in een moederbom die willekeurig wordt gedropt. 'Bij ontploffing kunnen ze iedereen doden in de wijde omtrek, zonder onderscheid te maken tussen soldaten en burgers', zegt Laura Cheeseman, voorzitter van de Cluster Munitie Coalitie. 'Bovendien kunnen de niet-ontplofte bommetjes jarenlang blijven rondslingeren en lang na het einde van het conflict nog slachtoffers maken.'

De meeste Europese landen hebben intussen de conventie tegen het gebruik van clustermunitie ondertekend, maar de twee ngo's ontdekten dat verschillende bedrijven en banken zich daar niet aan storen. Onder meer de Nederlandse bank Aegon en de Franse financiële instellingen AXA en Crédit Agricole bieden nog volop steun aan bedrijven die clustermunitie produceren. De onderzoekers kwamen er zelfs op uit dat de clusterbommen die de Libische leider Kadhafi inzet in het huidige conflict deels werden gemaakt met Duits kapitaal. Ze werden door het Spaanse Instalaza geproduceerd, geholpen door een lening van Deutsche Bank.

Goede punten zijn er wel voor de Belgische banken. Ons land was in februari 2006 het eerste land ter wereld dat de oorlogstuigen verbood, en dat heeft zijn doel niet gemist. De banken Ethias, Dexia en KBC blijken veel inspanningen te doen om hun geld weg te houden van de omstreden explosieven.

Corrigeer

MEER NIEUWS