Van Cauter: 'Vergoeding kan veel leed goedmaken'

Van Cauter: 'Vergoeding kan veel leed goedmaken'

Foto: GVDV

Carina Van Cauter (Open VLD) is tevreden met de reactie van de Bisschoppenconferentie. Dat zei ze op Radio 1. 'De schade kan onmogelijk worden uitgewist, maar een vergoeding kan veel goedmaken.' Ook commissievoorzitster Karine Lalieux (PS) en commissielid Renaat Landuyt (SP.A) reageerden.

Kamerlid Carina Van Cauter was één van de drijvende krachten achter de oprichting van de parlementaire commissie die het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk behandelde. Ze werd ook ondervoorzitster van die commissie.

'Ik denk dat het een mooie dag is voor de slachtoffers', aldus Van Cauter. 'Ze hebben lang gestreden en hebben er misschien lang op moeten wachten, maar dan uiteindelijk is het toch zover.'

Van Cauter is blij dat de slachtoffers worden vergoed. 'De schade kan onmogelijk worden uitgewist, maar een vergoeding kan heel veel leed goedmaken.'

Andere toon

'Vandaag is een belangrijke dag voor de slachtoffers, die eindelijk erkend worden', zegt ook commissievoorzitster Karine Lalieux (PS). Lalieux benadrukt dat 'de kerk haar toon heeft veranderd'.

'De dingen worden eindelijk bij naam genoemd. De kerk erkent haar morele verantwoordelijkheid, erkent de slachtoffers en is bereid om hun lijden te herstellen', stelt Karine Lalieux.

Ze voegt er meteen aan toe dat er op de daden moet gewacht worden, maar het standpunt van de Bisschoppenconferentie beantwoordt volledig aan de aanbevelingen van de bijzondere kamercommissie.

De kamercommissie heeft intussen haar experten aangeduid en het is nu wachten op de experten van de kerk om zo snel mogelijk van start te kunnen gaan, aldus nog Karine Lalieux. 

Eerste stap

Renaat Landuyt (SP.A) noemt de instemming van de kerk met een arbitrageprocedure voor eventuele vergoedingen 'een belangrijke eerste stap'. Hij waarschuwt wel dat het echte werk nu pas begint.

'De kerk heeft gezegd dat ze wil meestappen in ons voorstel, maar nu moeten we samen de arbitrageconstructie opzetten', aldus Landuyt.

Ook de andere leden van de commissie Seksueel Misbruik reageren positief. 
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees