Team van experten moet schadevergoeding vastleggen

'Geld moet komen van vrijwillige bijdragen'

'Geld moet komen van vrijwillige bijdragen'

Foto: kvg

De kerk wil meestappen in het proces van 'heling en tegemoetkoming aan de slachtoffers van seksueel misbruik'. Daarom willen we hen ook financieel tegemoetkomen. Het geld moet komen van vrijwillige bijdragen uit de kerk. Dat heeft Antwerps bisschop Johan Bonny op Radio 1 gezegd.

In de kamercommissie seksueel misbruik stond aartsbisschop Andre-Joseph Léonard eind december 2010 nog erg weigerachtig tegenover het idee van een financiële schadervergoeding voor de slachtoffers. Toch komt de kerk nu over de brug met geld.

Conclusies

'We hebben vlak na Pasen gesproken met voorzitster Carine Lalieux over de conclusies van de speciale kamercommissie kerkelijk misbruik', zegt bisschop Bonny. Onder meer op de suggesties over arbitrage en schadeherstelling wil de kerk ingaan.

Een arbitragecommissie van experten moet uit de conclusies van de kamercommissie een 'haalbaar voorstel' distilleren. Ze moeten procedures uitdokteren voor de erkenning, heling en doorverwijzing van de slachtoffers. Daarnaast moeten de experten ook de financiële vergoeding vastleggen. 'Ze moeten bepalen wat een eerbare tegemoetkoming is', zegt Bonny.

Geld

Waar het geld voor de schadevergoeding vandaan moet komen, is nog niet duidelijk. 'De kerk heeft hiervoor geen apart fonds of verzekering', zegt Bonny. 'Het geld moet uit de kerkgemeenschap zelf komen.'

Bonny rekent hiervoor op vrijwillige bijdragen van de bisdommen en congregaties en op giften van individuele gelovigen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees