Peumans ergert zich aan Van Aelst

Peumans ergert zich aan Van Aelst

Foto: BELGA

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans zit niet op de partijlijn wat betreft de recente uitlatingen van Vic Van Aelst. Volgens De Morgen ergert Peumans zich blauw aan zijn 'bittere beledigingen' aan het adres van de Franstaligen.

Tijdens een partijmeeting zaterdag had Van Aelst onder meer verklaard wel solidair te willen zijn met de Turken, maar niet meer met de Walen, die Vlaanderen pluimen. Hij wees ook op de beperkte verwezenlijkingen van de Vlaamse beweging.

Waals minister-president Rudy Demotte (PS) reageerde verbolgen. Hij had het over uitlatingen 'die uit de mond van extremisten' konden komen. 'Bart De Wever moet dergelijke verklaringen veroordelen', zei hij op RTL-TVI.

Die verontschuldigingen kwamen er echter niet. De N-VA stuurde een persbericht waarin het verklaarde dat Van Aelst het buikgevoel van veel Vlamingen, zeker van Vlamingen die in Brussel en in de rand wonen vertolkt.

Parlementsvoorzitter Jan Peumans vindt echter dat Van Aelst beter nog enkele maanden zou zwijgen.  "Die man zit begot 2,5 maand in de politiek. Hij wil al marathons lopen op het moment dat hij nog niet kan stappen. Hij zou beter eerst eens luisteren naar wat onze partij zegt en doet alvorens hij zijn mening van de daken schreeuwt," aldus Peumans in De Morgen.

'Wat hij zegt, klinkt echt zuur en erg verbitterd. Ik ben voor de warme kant van de partij. Van Aelst doet alsof alle Walen potverteerders zijn terwijl de realiteit helemaal anders is. Hij scheert iedereen over dezelfde kam, hij schoffeert mensen. Wat hij doet, doet de partij geen goed. Als groot strafpleiter zou hij toch beter moeten weten?', gaat Peumans verder.

Ook een aantal verkozenen van de partij ergeren zich aan de uitlatingen van Van Aelst. Vooral het feit dat Van Aelst niet verkozen is maar wel in naam van de partij lijkt te spreken, zit hen hoog.  'Als hij zegt dat Vlaanderen niet langer solidair mag zijn met de Walen, dan vertolkt hij absoluut niet de partijlijn', zegt Kamerlid Theo Francken (N-VA).

Desondanks lijkt niemand binnen de N-VA geneigd zich te excuseren bij Waals minister-president Rudy Demotte.  'Als Di Rupo zich elke keer zou moeten verontschuldigen voor ongepaste uitlatingen van partijgenoten, dan zou hij deze week niet eens de tijd hebben om zich te laten opereren, zegt Vlaams N-VA-fractievoorzitter Kris Van Dijck.'

Corrigeer

MEER NIEUWS