Cassatie laat doek definitief vallen over KB Lux

Cassatie laat doek definitief vallen over KB Lux

Foto: pn

Het Hof van Cassatie heeft een eerdere uitspraak van het hof van beroep in de 14 jaar oude zaak KB Lux bevestigd. Alle verdachten gaan voorgoed vrijuit.

Cassatie besliste vandaag dat het Brusselse hof van beroep op 10 december 2010 terecht heeft geoordeeld dat de strafvervolging in het zogenaamde KB Lux-dossier onontvankelijk was en dat alle verdachten vrijgesproken moesten worden.

Alle argumenten die het Brusselse parket-generaal en de FOD Financiën tegen het arrest van het hof van beroep inbrachten, werden van tafel geveegd. Met de uitspraak van Cassatie komt er een einde aan een juridische slag van meer dan 14 jaar.

In het proces moesten veertien verdachten zich verantwoorden voor schriftvervalsing, het gebruik van valse stukken, bendevorming en fiscale fraude. Het ging om vijf (voormalige) kaderleden van Kredietbank (KBC), zes (voormalige) kaderleden van zustermaatschappij KB Lux en drie klanten. De twee banken zouden hun gefortuneerde klanten geholpen hebben om in totaal 400 miljoen euro aan de Belgische fiscus te onttrekken.

Zowel de correctionele rechtbank als het hof van beroep verklaarden de vervolging onontvankelijk, omdat het gerechtelijk onderzoek, dat sinds 1995 gevoerd werd door onderzoeksrechter Jean-Claude Leys, op een deloyale manier gevoerd werd. Zowel onderzoeksrechter Leys als de speurders van de toenmalige gerechtelijke politie en het Brusselse parket schonden de rechten van de verdediging zo zwaar dat een eerlijk proces niet meer mogelijk was.

Het Brusselse parket-generaal en de FOD Financiën brachten daar een reeks argumenten tegenin, maar die werden allemaal afgewezen.

Advocaten

De advocaten van de verdediging reageerden verheugd op de uitspraak van Cassatie. "Gerechtigheid is geschied", zei meester Michèle Hirsch, de advocate van KB Lux-topman Damien Wigny. "Na een strijd van meer dan 14 jaar hebben we gelijk gekregen en is duidelijk gezegd dat er in dit dossier op een nooit geziene manier gemanipuleerd en vervalst is, door mensen van de politie én door magistraten."

"Dit is géén vrijspraak op grond van procedure-argumenten", benadrukte Hirsch. "Dit is een vrijspraak vanwege de fouten die de onderzoeksrechter begaan heeft, een strenge veroordeling van zijn bevooroordeelde houding en zijn optreden. Samen met het parket en de speurders heeft hij het dossier vervalst, de verdediging bedrogen en het gerecht willen bedriegen."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees