Nadal zegeviert al zesde keer op Roland Garros

Rafael Nadal na zijn zege Foto: REUTERS

Rafael Nadal heeft voor de zesde maal Roland Garros gewonnen. Hij was in vier sets te sterk voor het nummer 3 van de wereld, Roger Federer: 7-5, 7-6(7/3), 5-7, 6-1.

Het was Federer die het best uit de startblokken kwam. De Zwitser nam een 2-5 voorsprong, maar Nadal won vervolgens vijf games op rij. In de tweede set was het Federer die een vroege achterstand ongedaan maakte. In de tiebreak moest hij alsnog het onderspit delven. De finale werd aan het einde van de tweede set even stopgezet door de regen. Uitgerekend de mannenfinale was de eerste wedstrijd op deze Roland Garros die daarom (even) werd gepauzeerd.

Federer maakte in de derde set opnieuw een vroege break ongedaan en kon het nu wel afmaken. Nadal was even van slag en moest in set vier bijna zijn eerste opslagspel inleveren, maar vond het daarna welletjes en gunde Federer geen kans meer..

Geen record

Op de editie van 2009 na triomfeerde Nadal sinds 2005 elke keer in Parijs. In maar liefst vier finales klopte hij Federer. In 2009 werd hij door Söderling uitgeschakeld, die op zijn beurt in de finale werd geklopt door Roger Federer. Door zijn zege staat Nadal al op tien Grand Slams, nog een eind verwijderd van de zestien van Federer.

Met zes maal Roland Garros doet Nadal ook even goed als Bjorn Borg. Absoluut recordhouder is de Fransman Max Decugis, die in het begin van de vorige eeuw acht keer de beste was.

Nadal blijft dankzij zijn zege ook eerste op de ATP-ranking. Bij verlies was Novak Djokovic het nummer één van de wereld geworden.

Corrigeer