Rusland: 'NAVO nog één stap van landoorlog in Libië'

Met de inzet van gevechtshelikopters tegen het regime van de Libische leider Moammar Kadhafi neemt de NAVO de laatste stap die het militaire bondgenootschap rest voor het een landoorlog begint. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Ivanov zondag gezegd.

De minister van buitenlandse zaken van Rusland, dat zich in maart van stemming in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties onthield over de resolutie die het Libische luchtruim voor het regime-Kadhafi sloot, zei op een Pacifische veiligheidsconferentie in Singapore te vrezen dat die resolutie wordt opgerekt.

"We vonden dat een goede resolutie om verdere burgerslachtoffers te voorkomen. Maar we zijn niet overeengekomen wat het sluiten van het luchtruim inhoudt. Later betekende dat kennelijk bombardementen, nu de inzet van gevechtshelikopters. Wij vinden dat er partij wordt gekozen."

In de vroege zondagochtend hebben Britse gevechtsvliegtuigen een basis van Gadhafi’s troepen gebombardeerd. Volgens een Libische militaire bron was de basis al verlaten omdat de NAVO die al herhaaldelijk onder vuur had genomen. Het Libische regeringsleger verschuilt zich meer en meer tussen burgers om luchtaanvallen te ontlopen.

Zaterdag bestookten Britse en Franse gevechtshelikopters voor het eerst doelen in Libië. De NAVO denkt Gadhafi’s verscholen troepen met laagvliegende helikopters gemakkelijker te kunnen treffen dan met gevechtsvliegtuigen en raketten.

Troepen van de Libische oppositie lijken te profiteren van de recente NAVO-aanvallen. De afgelopen dagen hebben de rebellen drie stadjes in het westen van het land op Kadhafi-getrouwe troepen veroverd en een vierde ontzet.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees