VIDEO. 'Bewoond gebouw' op Mars is storing kosmische straling

Een Amerikaanse amateur-astronoom heeft via Google Earth 'iets' ontdekt op de planeet Mars en geloofde dat het een 'bewoond gebouw' was. Het gaat hier echter enkel om een storing van de kosmische straling.

Met een YouTube-filmpje wil David Martines aantonen dat zijn ontdekking echt is. Daarom deelt hij ook de coördinaten 71° 49' 19.73" N 29 33'06.53"W mee zodat iedereen het voorwerp zelf kan bekijken. Het filmpje werd dadelijk een succes op internet.

Met Google Earth's Mars Explorer trof Martines een rood en wit gestreept cilindervormig voorwerp aan op een van de foto's. Het voorwerp zou meer dan 200 meter lang en 46 meter breed zijn. Hij doopte het 'Bio-station Alpha'.

'Ik neem aan dat er iets in geleefd heeft of nog steeds in leeft. Het is immers reusachtig groot. Het zou een elektriciteitscentrale kunnen zijn, of een biologische afsluiting, of een veredelde garage. Maar laten we hopen dat het geen wapen is. Wie het daar ook neerplantte, die had er een bedoeling mee. Ik kan me niet voorstellen waarom iemand op Mars zou willen leven.'

Maar Alfred McEwen, planetair geoloog aan de universiteit van Arizona, legt uit dat het in werkelijkheid om een storing gaat. 'Het is een lineaire streep, veroorzaakt door een kosmische straal.'

De kosmische energie van sterren kan interfereren met de beeldsensor van een camera met elektrische ladingen in pixels als gevolg. Wanneer een foto uit de juiste hoek wordt genomen, vormen de pixels een rechte lijn. Wanneer die geconverteerd wordt naar een jpeg-bestand, zoals Google Earth doet, wordt ze uitgesmeerd en begint ze op cilinders te lijken.

Rotsformatie


Sceptici vergelijken de vondst van Martines ook met het 'Marsgezicht', dat in 1976 werd ontdekt. Uiteindelijk bleek het toen om een rotsformatie te gaan. Ze parodiëren de vondst al in andere YouTube-filmpjes.

Corrigeer

MEER NIEUWS