SPA. zet burgemeester Geraardsbergen uit partij

SPA. zet burgemeester Geraardsbergen uit partij

Freddy De Chou Foto: cvg

GERAARDSBERGEN/ZELZATE/WICHELEN/DENDERLEEUW - Het provinciaal bestuur van SP.A Oost-Vlaanderen heeft "met een grote meerderheid en na herhaalde bemiddelingspogingen" beslist om vijf mandatarissen uit de partij te zetten. Het gaat onder meer om de burgemeester van Geraardsbergen Freddy De Chou.

De vijf weigeren "al jarenlang" om de bijdragen te betalen die ze als uitvoerend mandataris volgens de partijregels verschuldigd zijn, zo luidt het maandagavond in een persbericht. 

Burgemeesters, schepenen, OCMW-voorzitters en raadsleden die hun mandaat namens SP.A uitoefenen, dragen 10 procent van de wedde die ze daarvoor ontvangen af aan de partij. Dat bijdragenreglement geldt voor iedereen en zorgt voor de financiering van de lokale werking van de partij.

Omdat een aantal mandatarissen hun bijdragen weigerden te betalen, zag de provinciale tuchtcommissie zich genoodzaakt om in 2005 een procedure in gang te zetten. De meeste betrokken mandatarissen zijn uiteindelijk ook akkoord gegaan om hun achterstallige bijdragen, al dan niet via een billijk afbetalingsplan, alsnog te vereffenen.

Vijf mensen blijven weigeren en worden uit de partij gezet. Het gaat om schepen Conny Beelaert uit Wichelen, schepen Erwin Franceus uit Geraardsbergen, schepen Kurt Van Weynsberge uit Zelzate, burgemeester Freddy De Chou uit Geraardsbergen en gewezen burgemeester Georges Couck uit Denderleeuw.

Provinciaal voorzitter Freya Van den Bossche betreurt dat het zo ver is moeten komen. "We hebben er alles aan gedaan om tot een oplossing te komen", zegt ze. "Helaas is dat niet voor iedereen gelukt."

Van den Bossche onderstreept dat iedereen die zich alsnog in regel wil stellen, meteen opnieuw welkom is bij de SP.A.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees